Ribeye steak met knoflookpuree, saus met paddenstoelen en groene asperges

Yes. Dit. Is. Wel. Lekker. Zeg.

Het was een normale doordeweekse dag. Je weet wel. De zon had geschenen en een ‘normale’ dag thuiswerken. Ofja, dat is inmiddels normaal geworden. En dan heb ik een ribeye liggen en pas verse, groene asperges gekocht. Wat kun je daar nu mee maken? Nou vanalles. Ook had ik net champignons gekocht en wist ik dat ik nog ooit knoflookpuree wilde maken. Net als die ik eens met Paultje in Lissabon heb gegeten bij mijn beste steekrestaurant tot nu toe. Van een afstandje lijkt het een goede combinatie: steak, champignons, asperges en knoflook. En het smaakt heerlijk.

Wat heb je nodig:

 • Een goed stuk vlees. Ik heb ribeye gebruikt. Een stuk per persoon.
 • Knoflookpuree: zes teentje knoflook, vier kruimige aardappelen, melk, eventueel wat roomboter, zout, peper en nootmuskaat.
 • Groene asperges
 • Voor de saus: een half sjalotje, half bakje champignons, een glas witte wijn, wat kookroom, peper en zout.
 • Nog wat losse champignons en een sjalotje

En dan maak je het allemaal als volgt:

 1. Belangrijkste is dat het vlees op kamertemperatuur is.
 2. Het dan belangrijkste is dat je begint aan de puree. Haha. Schil de aardappelen, schil de knoflook – ik had van Linda verse knoflook gekregen, nog nooit eerder gebruikt. Kook de aardappelen in water met zout af samen met de knoflookteentjes. Gaar? Afgieten dat spul en helemaal fijnstampen. Ook de knoflook dus! Laat maar even staan.
 3. Intussen maak je de champignons schoon. Snij driekwart in heel fijne plakjes en de andere blijven heel. Schil een sjalot en snij die in drieën. Zet nu een pan op het vuur met wat boter en bak de hele champignons en de sjalot aan. Als die mooi gebakken zijn, zet je ze even aan de kant.
 4. Was nu de asperges en grill ze in diezelfde koekenpan. Als die klaar zijn hou je deze warm op een bordje samen met de gebakken champignons en sjalot in de oven. Op bijvoorbeeld 80 graden.
 5. Nu maak je de saus. Snipper een sjalotje en smoor dit glazig in een koekenpan in wat boter. Boen de champignons, snij ze flinterdun in reepjes en bak mee. Goed doorbakken. Dan blus je af met de witte wijn, die je wat laat inkoken. Nu wat kookroom erbij en je hebt een heel lekkere saus die je op smaakt brengt met peper en zout. Je kunt eventueel nog wat dragon toevoegen, maar dat heb ik niet gedaan.
 6. Het is tijd om de puree af te maken. Maak het pannetje weer warm op het vuur en voeg er melk bij. Roer tot je een mooie puree hebt en maak eventueel af met wat roomboter voor de smerigheid. Afkruiden met zout, peper en nootmuskaat.
 7. En dan het vlees! Dep het goed droog, kruidt ontzettend flink met peper en zout en smeer in met zonnebloemolie. Maak de grillpan loeiheet en grill het vlees in 1 minuut 15 per kant. That’s it. Inwikkelen in aluminiumfolie en een paar minuten laten rusten. Daarna trancheer je het mooi. Het vleessap voeg je nog bij de saus.
 8. En dan opmaken dat bord. Laat je creativiteit maar eens los gaan en maak er wat moois van.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *