Houmous van knolselderij, gesmoorde bloemkool met ras el hanout en ribeye steak!

Zo, ik had nog een halve knolselderij liggen en wat bloemkool. Dus daar heb ik een lekker gerechtje van gemaakt met dank aan wat inspiratie op het wereld wijde web. Dit gerecht heeft niet veel componenten, dus redelijk eenvoudig en standalone te maken.

Ingredienten (voor 2 personen):

 • Voor de houmous: een halve knolselderij, halve theelepel komijnzaad, halve theelepel korianderzaad, een sjalotje, twee teentjes knoflook, 250ml groentebouillon, citroensap, een theelepel tahini (optioneel, maar hoort wel in houmous), peper en zout.
 • Voor de bloemkool: een kwart bloemkool, een sjalotje, twee teentjes knoflook, twee theelepels ras el hanout, een beetje water.
 • Een goede steak (ribeye of bavette ofzo), verse koriander en wat crème fraîche.

Maken doe je zo…

 1. Als eerste de houmous. Die heeft wat tijd op het fornuis nodig. Snipper de sjalot en knoflook en fruit die op laag vuur glazig aan. Schil de knolselderij en snij die in klein blokjes. Als de sjalot en knoflook glazig zijn, voeg je het komijnpoeder en korianderzaad toe. Laat goed meebakken en doe er vervolgens de knolselderij bij. De blokjes moeten rondom bruin worden en dit duurt denk ik een kwartiertje.
 2. Ohja, eigenlijk moet je als eerste de steak uit de koelkast halen! Die moet op kamertemperatuur komen.
 3. Als de knolselderij op staat, kun je de bloemkool schoonmaken. Spoel die goed en haal de kleine roosjes er vanaf. Snipper wederom een sjalot en knoflook en zet die aan in de pan. Goed aanfruiten en dan de bloemkool erbij samen met de ras el hanout. Het beste van de winkel.
 4. De knolselderij is nu (denk ik) bruin aangebakken en daarna doe je de groentebouillon erbij en laat dit goed doorkoken. Totdat er nagenoeg geen vocht meer over is. Schep alles in een blender, voeg de tahini toe en het citroensap en pureer tot een mooie, gladde houmous! Proeven en afkruiden met peper en zout als nodig. Zet de houmous afgedekt aan de kant – de blijft wel warm.
 5. Als de bloemkool goed is aangebakken doe je er een scheut water bij en laat dit tegen de kook aan warm worden voor vijf minuten.
 6. En dan de steak. Kruiden met flink peper en zout en insmeren met zonnebloemolie (die kan hoge temperaturen aan). En dan om en om een 1 minuut en 20 seconden (mijn regel) grillen! En dan voor 10 minuten laten rusten ingepakt in aluminiumfolie.
 7. Je bent al bijna klaar. Giet het vocht van de bloemkool af, zet apart met de houmous en pluk wat mooie blaadjes van de koriander.
 8. Nu echt bijna klaar. Haal de steak uit de folie en trancheer deze mooi – tegen de draad in!
 9. Opmaken maar! Allereerst wat houmous van knolselderij, daar bovenop de mooie, gele bloemkool en daar tussenin de steak. Afmaken met wat crème fraîche – hier en daar – en verse koriander! Lekker hoor.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *