Stoofvlees met friet met eigen twist

Dit is echt een super lekker gerecht. Eentje om je vingers bij af te likken. Of het bord. Half gezien en gejat van televisie. Ik kijk toch wel vaak naar het programma Dagelijkse Kost. Daar kan ik echt uren naar kijken, leuke kok ook die Jeroen Meus. Zo ook dit recept, waar ik zelf een kleine twist aan heb gegeven. Lang leven de goede, ouderwetse recepten van zuurvlees uit het mooie Limburg hier. Dus dit is als het ware een samenwerkingsverband tussen Limburg en België.

Ingredienten: 3 grote uien, een klontje boter, 1 kg rundsvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken – is voor ca 3-4 personen), peper, zout, 1 flesje bruin bier bv. Sint Bernardus abt 12, 4 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, 4 kruidnagels, 2 eetlepels (appel of peren) stroop, 4 plakjes ontbijtkoek – waarvan 2 besmeerd met (scherpe) mosterd, een scheutje natuurazijn of witte wijnazijn en circa een halve liter rundvleesbouillon.

 

Bereiding:
 1. Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes .
 2. Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
 3. Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
 4. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout. Op het laatst wat bloem eroverheen doen en kort aanbakken (zorgt voor binding)
 5. Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).
 6. Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.
 7. Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.
 8. Voeg de kruidnagels toe en de appel/perenstroop.
 9. Besmeer de peperkoek royaal met ( scherpe) mosterd. Leg in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.
 10. Laat het stoofvlees drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel half hoefop de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees . Roer af en toe eens in de pot en controleer tus sendoor of het vlees voldoende gaar is.
 11. Pas zodra de stoofvleessaus de gewens te dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
 12. Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.
 13. Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.
Lekker met een salade van rauwe witlof met een dressing van mayonaise, scheutje sojasaus, honing en mosterd. En Vlaamse friet met mayonaise!

Dit vind je misschien ook leuk...