Ceviche van verse zalm met sinaasappel, citroen en limoen, avocadopuree en mango

Dit is echt een fris en fruitig gerecht. Lekker voor een zonnige dag. En dat was het toen ik deze pas maakte. In Peru en Portugal heb ik vaker ceviche gegeten. Ook wel eens gemaakt, maar deze versie nog niet. De combinatie tussen zalm en mango kwam ik op internet tegen en de rest heb ik er lekker ‘bij gecombineerd’. Een blijvertje!

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

 • Verse zalm – zoveel als je wil. Maar tenminste een moot per persoon.
 • Een sinaasappel, citroen en limoen. Je kunt eventueel ook nog grapefruit gebruiken.
 • Een sappige, rijpe mango. Als je voor twee personen maakt denk ik dat je 1,5 mango nodig hebt.
 • Een avocado, of misschien wel twee. Smeuig en zacht en boordevol smaak.
 • Een half rood pepertje
 • Verse koriander

En eigenlijk is dit een vliegensvlug recept. En op de foto ziet het er zo fancy uit dat je wellicht denkt dat ik uren in de keuken heb gestaan. Nope. Ik denk 20 minuten of zoiets.

Hoe maak je dit allemaal dan? Makkelijk…

 1. Als eerste rasp je ongeveer de helft van de schil van de limoen, citroen en sinaasappel. Wel vooraf goed boenen he! Want die dingen zijn volgespoten. En dat is niet goed.
 2. Snij vervolgens de zalm in grove stukken en zet even weg.
 3. Nu maak je de marinade, ofwel het zuur, waarin de zalm een paar minuten wordt gegaard. Heel simpel: doe de helft van de rasp van de limoen, citroen en sinaasappel in een kom en pers de helft van het sap van al die vruchten erbij. Even goed roeren. Snipper nog een kwart rood uitje zo fijn als je kunt en voeg dit ook toe. Doe de zalm er nog niet bij!
 4. Schil de mango en snij deze in grove stukken. De helft bewaar je even en de andere helft pureer je in een mixer of keukenmachine met een beetje limoen- en sinaasappelsap. Zet maar even koel.
 5. Dan de avocado. Ook heel makkelijk. Schil die en snij in stukken, vervolgens met wat limoensap en peper en zout ook in de blender. Mix tot je een mooie, gladde puree hebt. Ook die even wegzetten. Het limoensap is trouwens belangrijk om erbij te doen. Dit maakt het wat frisser, maar zorgt er ook voor dat de avocado niet bruin uitslaat.
 6. Je bent al bijna klaar nu! Nu is het tijd om de zalm te gaan garen. Voeg de zalm toe aan de marinade en zet dit voor maximaal 5 minuten weg in de koelkast. Niet langer, want de vis moet nog lekker glazig zijn! Na vijf minuten giet je de marinade er vanaf. Vang een beetje op.
 7. Opmaken dat bord! Als eerste begin je met een mooie spiegel van avocadopuree. Daar bovenop neem je een ‘stekertje’ waar je de stukken zalm mooi opbouwt met stukken mango. Maak er maar een mooi bouwwerk van! Dan haal je de steker af. Vervolgens is het tijd voor de mangosaus. Druppel die mooi op het bord. Hak wat flinterdunne schijfjes van de rode peper en drapeer die ook op het bord, gevolgd door verse koriander! Je kunt eventueel nog maken met de beste olijfolie die je hebt.

Comida sabrosa!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *