Tempelcomplex Karnak in Luxor, Egypte

In oktober 2010 zijn Ellen en ik op rondreis geweest naar Egypte. De reis leidde van Cairo naar Luxor en terug. Tot op heden (juni 2012) was het mijn mooiste vakantie ooit. De cultuur in zo’n Arabisch land is magnifiek en dat wordt alleen maar versterkt door alle bezienswaardigheden. De twee mooiste bezichtigingen waren de piramides van Gizeh in Cairo en de Karnak-tempels in het warme (destijds 35 graden) Luxor. De Piramide van Chefren (in Cairo) hebben we vanbinnen bezichtigd via een lange, smalle gang. In Karnak wordt gevormd door twee tempelcomplexen met enorme zuilenzalen en een offertafel van Alexander de Grote. Beide indrukwekkend.

Karnak

Karnak (Arabisch: الكرنك, Al Karnak: ‘versterkt dorp’) is een dorp in Egypte. Het ligt bij aan de oostoever van de rivier de Nijl en 2,5 km ten noorden van Luxor. Toeristen beschouwen Karnak en Luxor als identiek, omdat de twee in dezelfde agglomeratie staan. Karnak bestaat uit een klein dorp bij het grootste tempelcomplex dat de farao’s ooit hebben gebouwd. Men associeert de naam Karnak meer met de tempels dan met het dorp; de tempels zijn tweemaal zo groot.

Tempels van Karnak

De Tempels van Karnak zijn één groot museum en het grootste religieuze bouwwerk in de wereld. Het complex is toeristische trekpleister nummer twee in de meest bezochte plaats in Egypte, nummer één zijn de piramiden van Gizeh. De grote tempels kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgebouwen, waarbij er nog kleine heiligdommen zijn en vele rijen met sfinxen. Waarbij slechts één toegankelijk is voor het publiek, het is gelijk het grootste en het hart van de tempel. De bezoekers krijgen zo het idee dat Karnak alleen het gebied van Amon-re was, terwijl er ook andere goden vereerd werden.

Karnak onderscheidt zich van andere tempels omdat er zolang door in de naam van farao’s is gebouwd. Er werd mee begonnen in het Middenrijk, ongeveer 1600 voor Chr. en aan het hele project hebben 30 farao’s meegedaan. Veel van de functies van de gebouwen zijn niet meer te vinden in Egypte en dus uniek. Maar voor de grootte en het aantal gebouwen is overweldigend.

Meer informatie:

Dit vind je misschien ook leuk...