Pastinaakpuree met gebakken champignons, steak bavette en rode wijnsaus met balsamico

Ok. Ik had nog een halve steak bavette liggen. En ’s morgens was m’n zus op bezoek en waren we door wat receptenblaadjes aan het bladeren toen er een lekkere rode wijnsaus langskwam met balsamico! Hoe lekker is dat. Goede combinatie, zeker met de pastinaak die ik nog had liggen en wat bospaddestoelen. Het blijft een goede combinatie te zijn – wat ik eigenlijk al wel had gedacht. Zo onder de formule 1 en na een heerlijke wandeling door het bos, ging dit gerecht er goed in. Het smaakt erg lekker, dus zeker eens maken!

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • Twee steaks. Bavette, ribeye of entrecote – wat je lekker vindt.
 • Een bakje bospaddenstoelen
 • Twee pastinaken (is dat een woord?), een scheut water, een flesje kookroom en drie laurierblaadjes
 • Voor de saus: een sjalotje, 400 ml rode wijn, 200 ml runderbouillon en 4 eetlepels balsamicoazijn.

Maken!

 1. Begin bij het begin: de steak moet uit de koelkast en op kamertemperatuur komen. Doe dat gewoon ruim van tevoren.
 2. Het handigste is om eerst de saus te maken. Snipper de sjalot en fruit deze op halfhoog vuur aan in wat roomboter. Dan de wijn, bouillon (mag van tablet, of vers natuurlijk) en balsamico erbij. Breng dit aan de kook (niet op hoogste vuur, maar tegen de kook aan) en laat het goed inkoken. De saus moet tot ongeveer 1/3 zijn gereduceerd. Ik denk dat dit ongeveer 20-30 minuten duurt. Als het te snel gaat: vuur laag.
 3. Dan de pastinaakpuree. Heel gemakkelijk. Schil de pastinaak, snij in blokjes en kook dit af in een ruime pan met water, kookroom en de laurier.
 4. Intussen kun je de champignons al schoonmaken en aanfruiten in een koekenpannetje met wat boter. Gaat prima.
 5. Dan is de pastinaak wel klaar. Vis de stukjes eruit en doe deze in een blender om er een romige puree van te maken. Op smaak brengen met peper en zout. Te droog? Doe er wat kookvocht bij! Trouwens: je kunt van het kookvocht ook een lekkere kerriesaus maken door een flinke eetlepel kerrie erbij te doen en deze kort in te koken. De pastinaakpuree kun je prima even afgedekt bewaren op je aanrecht. Ik gebruik altijd een ‘Magic bullet’ voor zo’n dingen en in dat potje blijft het super lang warm (lees: heet).
 6. Nu is de steak aan de beurt. Kruidt de steak goed met peper en zout en wrijf in met wat neutrale olie – ik gebruik zonnebloemolie. Neem je mooiste grillpan en laat deze loeiheet worden. En dat: grillen maar. Voor mij is dat altijd 1 minuut en 15 seconden per kant. Dan nog even de randen aanschroeien, uit de pan halen, in aluminiumfolie wikkelen en een 5 tot 10 minuten laten rusten.
 7. Nu de steak lekker rust kun je de saus afmaken. Zeef de sjalot eruit (al kan en mag hij er ook in blijven) en monteer af met wat koude roomboter. Zoveel als je wil. Je zult zien dat de saus nu mooi bindt.
 8. En nu ben je klaar. Opmaken dat bord. Eerst wat puree, daarover de paddenstoelen, de steak (vergeet het grove zout niet) en afmaken met de saus. Eventueel nog wat verse bieslook toevoegen of – zoals ik – tuinkers. Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *