Stoofpot met runderrib, mosterd en knolselderij

Ditmaal een ander stoofpotje, maar wel met bekende ingrediënten. Mijn koelkast ligt vol met runderriblappen – en ja, dan maak je toch een hartige stoofpot, nietwaar? Ditmaal niet met bier of wijn, maar gewoon met bouillon en een hele knolselderij. Een lekkere pot, super lekker met simpele aardappelpuree en een witlofslaatje.

Ingrediënten – voor 4 personen:

 • Een flinke runderriblap (ik denk 600 gram ofzo) – je mag en kunt meer gebruiken.
 • Twee eetlepels mosterd
 • Een knolselderij
 • Een halve prei (als je een hele hebt: kan er ook gewoon in)
 • Drie dikke uien en twee teentjes knoflook
 • Een eetlepel crème fraiche
 • Halve liter groentebouillon
 • Rozemarijn en tijm (vers mag, hoeft niet), 4 laurierblaadjes, peper en zout
 • Twee sneetjes ontbijtkoek

Stoven die pot!

 1. Als eerste snij je de riblap of riblappen in blokken of blokjes, wat je wil. Kruidt goed met peper en zout en doe de mosterd erbij. Goed roeren! Zet een grote stoofpan op het vuur en bak de riblappen goed aan. Ze mogen goed bruin worden. Haal ze eruit en zet even apart.
 2. Pel de ui en knoflook en snij beide fijn. ‘Deglaceer’ de stoofpan met een heel klein scheutje water. Wat boter erbij en dan gaan de uien en knoflook erbij. Bak goed aan, maar laat ze niet erg verkleuren. Dus geen hoog vuur.
 3. Schil de knolselderij en snij deze in blokjes van ongeveer een centimeter. Doe die in de pan erbij en bak lekker mee. Dan gaat een theelepel rozemarijn erbij en een theelepel tijm. Bakken, bakken, bakken.
 4. Was de prei en snij deze in ringen. Ook deze kan in de pan erbij. Goed aanbakken. Daarna voeg je het vlees toe en dan gaan er twee eetlepels bloem bij. Zo krijg je straks een mooi gebonden saus. Bak alles nog even goed aan.
 5. Dan is het tijd voor het vocht! Voeg een halve liter groentebouillon erbij en vul eventueel aan met wat water, totdat alles net-aan onder staat! Laurierbladeren erbij en deksel op de pot. Laat de pot niet koken, maar hij mag wel pruttelen. Dat kan het beste op klein vuur – bij mij is dat stand 2 of 3 van de inductieplaat.
 6. En nu kun je een uur of drie wachten. Vergeet niet zo nu en dan goed door te roeren en eventueel een (half) glas water toe te voegen als het niet vochtig genoeg meer is. Dat zie je zelf vast.
 7. Na drie uur voeg je de lepel crème fraiche toe en de twee sneetjes ontbijtkoek. Ken je dat trouwens? Hoort ook in een traditioneel Limburgs zuurvlees. De ontbijtkoet smelt helemaal weg in de pot. Als dat is gebeurd, haal je de laurierbladeren eruit en kruidt je de stoofpot af met peper en zout. Goed proeven he!

Ik heb er een simpele aardappelpuree bij gemaakt en een witlofslaatje van rauwe witlof. Met een dressing van een lepeltje mayonaise en een eetlepel sojasaus. Heel erg lekker! Smakelijk eten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *