Hartige slof met peer, rode ui en gorgonzola

Van de Sint heb ik dit jaar een mooie slof gekregen voor in de oven. Echt ongekend hoe de Sint weet dat ik deze graag wilde hebben! Ik bak graag hartige taarten en quiches dus ik ben er erg blij mee. Vandaag er direct maar eentje gemaakt. Een slof met peer, rode ui, tijm, rozemarijn, gorgonzola en walnoten. Lekker.

Ingrediënten: een rol kant-en-klaar taartdeeg, drie handperen (conference), een dikke rode ui, theelepel tijm en rozemarijn, 50 gram gorgonzola, handje walnoten en wat peper en zout.

Maken die slof – laat het niet versloffen.

  1. Als eerste het deeg. Haal het uit de koelkast en laat even op kamertemperatuur komen. Ik heb een vorm waar je de onderkont uit kunt drukken dus ik heb het zonder bakpapier gemaakt. En dat werkt prima. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm in en bewerk het deeg zo dan het er in past. Mijn deeg was rond en ik heb er een rechthoek van gemaakt. Druk goed aan in de hoekjes, snij af waar teveel, bakpapier erop, dan baklinzen (of wat anders) en 10 minuten blind afbakken in de oven.
  2. Intussen maak je de vulling. Pel een rode ui en snij deze in dunne halve maantjes. Fruit aan in een pan tot ze goed glazig zijn. Schil intussen de peren en snij ze in kleine blokjes. Hop – in de pan erbij! Goed laten pruttelen, want de peren laten veel vocht los! Dat duurt echt wel een halfuur ofzo. De kruiden mogen er ook al bij!
  3. Als het deeg blind is afgebakken, haal je het uit de oven. Doe de baklinzen eruit en laat maar even staan. Geen probleem.
  4. Na een half uurtje is de vulling smeuïg en zie je geen vocht meer op de bodem. Roer er nu een lepeltje roomkaas doorheen en kruidt af met peper en zout. Voeg een klein theelepeltje maizena toe – dan heb je geen natte bodem straks. Doe een handje paneermeel in de taartbodem en verdeel deze. Ook dit zorgt ervoor dat je geen kleffe, natte taart krijgt.
  5. Neem nu de gorgonzola en brokkel stukjes over de taart. Dan de walnoten: hak ze fijn en verdeel ze er ook over.
  6. Dan gaat de slof de oven in voor 20 minuten op 200 graden. Daarna eruit halen, beetje laten afkoelen en lekker eten. Trouwens erg lekker met wat balsamicostroop eroverheen! Smakelijk eten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *