Gegrilde spitskool, puree van gepofte aardappel, kip, blackwellsaus en geroosterde amandelen

Soms moet je improviseren en dan krijg je er een heel mooi gerecht voor terug. Ik had nog een spitskool liggen waar ik alleen het topje van had gebruikt (geen idee trouwens waarvoor). En na de kipsaté gisteren ook nog een kipfilet liggen. Daarnaast zat die lekkere blackwellsaus van pas geleden nog steeds in m’n hoofd. Die was zo snel klaar en zo lekker. Dus… het is een super lekker gerecht geworden.

Wat heb je nodig? Voor twee personen:

 • Twee kipfilets of kippendijen. Daarbij een theelepel kerrie, peper, zout en olijfolie.
 • Een paar aardappelen (stuk of vier grote), peper, zout en olijfolie.
 • Een spitskool. Met wat peper, zout, olijfolie en 1el kerriepoeder.
 • Voor de saus: 75ml water, 100ml kookroom, een klontje roomboter en 3el piccalilly.
 • Een paar amandelen en wat garnituur. Ik heb sinaasappeltijm gebruikt uit m’n tuin. Je kunt ook prima peterselie of tuinkers gebruiken. Die laatste ook uit de tuin natuurlijk.

En dan maak je dit eigenlijk-best-wel-simpele gerecht. Want veel doet de oven voor je.

 1. Als eerste boen je de aardappelen, dan prik je er met een mesje gaatjes in en verpakt dit alles met peper, zout en wat olie in aluminiumfolie. Dan gaan de aardappelen 45 minuten de oven in op 220 graden. Haal ze er daarna uit, en snij de aardappelen heel fijn. Je kunt dit prima even apart zetten en later opwarmen in een pannetje. Scheutje melk erbij en je hebt een lekkere, grove puree.
 2. Dan de spitskool. Snij deze in vieren en haal de onderste kern er ietwat uit (in elk geval het bruine). Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de spitskool met de harde kant naar boven en wrijf alles goed in met olijfolie en vervolgens de kerrie, peper en zout. De spitskool gaat vervolgend een half uur de oven in.
 3. Bestrijk de kip met wat olie, peper, zout en kerrie. Deze leg je na 10-12 minuten bij de spitskool. In minder dan 20 minuten is de kip gaar en nog lekker sappig.
 4. 10 minuten voor het einde (voor het half uur oventijd) leg je ook de amandelen op de schaal erbij.
 5. En nu is het tijd voor de saus. Smelt een klein klontje roomboter, voeg het water toe, de kookroom en de piccalilly. Verwarm alles en breng aan de kook. De saus dikt nu lekker in en is na ongeveer 10 minuten mooi gebonden. Je hoeft hem niet super hard te laten koken he!
 6. Verwarm de puree. En dan ben je al klaar. Haal alles uit de oven en maak het bord op. Eerst de puree, daar bovenop de spitskool, trancheer de kip en leg die er ook op en rondom de saus. Hak de amandelen fijn en sprenkel er overheen net als de tijm! Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *