Sheppard pie met riblappen en herfstbock

Het – is – weer – herfst. Het is nog lekker droog, maar net boven de 10 graden. De zon komt zo nu en dan door en ik moet zeggen: dit seizoen bevalt me ook hoor! Al is het wel jammer dat het elke dag weer eerder donker is. In de supermarkt is het niet alleen rennen met mondkapjes op tegenwoordig, maar wie goed oplet ziet het bockbier in de schappen staan. Ofja, je kunt er eigenlijk ook gewoon niet omheen! Vandaag heb ik op deze druilige dag – met tussendoor een bezoekje aan de corona teststraat – een lekkere sheppard pie gemaakt. Traditioneel Iers eten, wat ik meestal maak met riblappen. Je kunt het ook maken met gehakt en zoals de Ieren het deden met lamsvlees. Ik gebruik gewoon runderriblappen. En zo halverwege ‘pel’ je die uit elkaar in de welbekende sliertjes. Ja, inderdaad, die ook in de kroketten zitten. Nouja, de ‘goeie’ kroketten dan.

Ingrediënten

Ongeveer 500 gram runderriblappen, twee dikke uien, drie teentjes knoflook, vijf dikke winterwortelen, 5 stengels bleekselderij, tijm en rozemarijn (vers als je hebt en anders gedroogd), een klein blikje tomatenpuree en een flesje herfstbock. Om af te kruiden gebruik je een scheutje witte wijnazijn, een klein theelepeltje appelstroop, peper en zout.

Maken doe je in een paar stappen – en een paar uur!

  1. Als eerste het rundvlees! Laat het op kamertemperatuur komen, haal uit de verpakking en kruidt goed met peper en zout. Zet een grote braadpan op het vuur, wat boter erin en wentel de riblappen door de bloem. Die zorgt ervoor dat de saus lekker bindt. Bak de lappen om en om bruin aan. Dat duurt best wel een paar minuten – misschien 10 ofzo.
  2. Intussen snij je alle groentes. Begin met het pellen van de ui en snij deze in halve maantjes. Schil en plet de knoflook en snij die ook fijn. Was de wortelen en bleekselderij en snij deze in klein blokjes (halve centimeter ongeveer, maar als je van grove stukken houdt kun je het ook groter snijden – no problemo!).
  3. Doe de uien en knoflook bij de riblappen en leg de riblappen op de ui. Die bakt dan lekker aan. De lappen hoeven niet nog bruiner te worden. Voeg na een tijdje de wortelen en bleekselderij toe en smoor alles goed aan! Het gaat heel goed. Voeg als alles lekker glazig is de tomatenpuree toe en bak deze even goed mee. Snipper nu een handje verse tijm en rozemarijn fijn en voeg ook dit toe! Of neem de gedroogde variant – ik denk een flinke theelepel van beide.
  4. En dan gaat het bockbier erbij! Let er wel op dat dit bier op kamertemperatuur is. Ik heb ooit gelezen dat als je koud bier in een gerecht doet, de kans dat het bitter wordt best groot is. Voeg er ook nog een glas water aan toe! Hop, deksel op de pan, het vuur kleiner draaien (ik heb hem op stand 3 gezet van de 10 op mijn inductieplaat) en laten stoven. In totaliteit moet dit gerecht een uur of 2,5 stoven. Langer mag trouwens.
  5. Kijk zo nu en dan even naar de pot. Niet van een afstandje overigens, maar erin. Het vocht kookt soms in en dan is het verstandig er nog wat water bij te doen. Uiteindelijk krijg je toch wel een mooi gebonden saus. Na een uur of 2 heb ik het vlees uit de pan gehaald en deze ‘gepulled’ met een vork en lepel. Voeg die pulled beef daarna weer in de pan erbij. Nog even doorsudderen en dan is het klaar. Afkruiden met een scheutje witte wijn azijn, de appelstroop, peper en zout. Proef! Meer zuur? Meer azijn! Meer zoet? Meer stroop.

Een sheppard pie eet je traditioneel met een laag aardappelpuree erop, gegratineerd met kaas erover. Dus dat heb ik ook gedaan. Schil een flink aantal aardappelen (ik had een stuk of 6 grote jongens), snij ze fijn en kook ze. Giet af en maak er puree van met een beetje melk, peper, zout en nootmuskaat. Doe de stoofpot in een mooie overschaal en verdeel daarover de aardappelpuree. Met de vork kun je er een leuk patroontje in maken. Dan afmaken met flink wat geraspte kaas en nog een half uur de oven in op 200 graden! Super lekker – en ja ik ben er fan van – met wat gekookte doperwtjes en natuurlijk een lekker glas bockbier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *