Kabeljauw met beurre blanc, parelcouscous en groene asperges

Het is makkelijk dinsdag vandaag. Dus wat staat er op het menu? Wat makkelijks. Inderdaad. Dat was makkelijk toch? Poeh. Effe snel door naar wat serieus. Dit gerecht bijvoorbeeld. Er lekker en echt zo klaar. Kijk maar niet te lang naar de foto, want dan denk je waarschijnlijk dat het een moeilijk gerecht is. Dat is het dus niet. Geloof me maar. Deze beurre blanc saus heb ik trouwens zonder witte wijn gemaakt, want die had ik niet (en dit gerecht viel me in de middag pas in om te maken). Conclusie: je mist hem helemaal niet!

Ingrediënten – voor twee personen

  • Twee verse kabeljauwfilets
  • Een 150 gram parelcouscous, plus 250 ml groentebouillon
  • Groene asperges, zoveel als je wil
  • Voor de beurre blanc saus: een sjalotje, 100ml visfonds, 100ml witte wijnazijn, 100ml kookroom en 50 gram roomboter.

Maken!

Als eerste maak je de beurre blanc saus – dan is alvast klaar. Ik heb deze gemaakt tijdens een telefonisch overleg. Super makkelijk. Je snijdt allereerst het sjalotje fijn en doet dit in een ketel samen met de visfond en witte wijnazijn. Breng aan de kook en kook dit in tot er ongeveer de helft over is. Giet de saus af en vang de sjalot op. Die heeft z’n ding gedaan. Voeg de kookroom toe en kook weer in tot er ongeveer de helft over is. Vervolgens draai je het vuur klein, en voegt continu kleine klontjes roomboter toe. Je monteert de saus zo af. Erg lekker. Valt het je trouwens op dat deze beurre blanc zonder witte wijn is? Inderdaad. Ik heb alles afgezocht thuis, maar geen witte wijn op voorraad. Dus ik heb zonder gemaakt en dat smaakt super goed!

Nu is het tijd voor de couscous. Spoel deze eerst even af onder de kraan, dan een pannetje in samen met de groentebouillon en kook deze gaar in ongeveer 10 minuten. Klaar. Je kunt eventueel een klein scheutje kookroom toevoegen of een lepeltje crème fraiche.

Als de couscous kookt, was je de asperges en snijdt het kontje er vanaf. Besmeer ze met zonnebloemolie, peper en zout en bak ze aan in een koekenpan. Een minuut of vijf denk ik zo. Intussen dep je de vis droog, brengt deze ook op smaak met peper en zout en voegt deze in de pan bij de asperges. De vis hoeft niet super lang – ik denk en minuut of 3 per kant. Dan is hij nog lekker glazig.

Zo je bent al klaar! Tijd om het bord op te maken. Allereerst de couscous, dan de asperges en vis, dan de beurre blanc. Klaar is kees. Smakelijk en nog een fijne dinsdag!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *