Ribeye met gekaramelliseerde koolrabi en saus van Leffe Blond, tijm en appelstroop

Naja zeg, ze hadden gewoon geen pastinaak! Blijkt niet de tijd van het jaar te zijn, maar dat maakt  niet. De koolrabi was ook lekker bij dit gerecht. Het is echt een klein herfstgerecht met diepe, zoete smaken van de saus en de tijm. De puree is er heel zacht bij, net als de gesmoorde koolrabi met als frisse tegenhanger de in wat azijn gemarineerde koolrabi. Eens proberen zou ik zeggen!

Je hebt de volgende ingredienten nodig om het te maken:

  • Een lekker, mals stuk steak. Ik heb goede ervaring met ribeye. Zout, peper en olijfolie.
  • Een verse koolrabi, twee sjalotjes en verse tijm. En een scheutje rode wijnazijn (of frambozenazijn).
  • Voor de saus een half flesje Leffe Blond nodig (al is het met Dubbel of Tripple ook lekker denk ik) en twee eetlepels appelstroop, twee kruidnagels en tijm.
  • Aardappels, een klont roomboter en wat melk. Peper en zout. Voor de aardappelpuree.

Maken doe je in de volgende stappen:

  1. Als eerste schil je de koolrabi en die snij je in dikke stukken. Je moet wat op het bord zien liggen! Schil de sjalotten en snij ze in de helft. Zet een pannetje op het vuur, voeg wat boter toe en smoor de koolrabi samen met de sjalot in ongeveer een half uur lekker zacht met het deksel op de pan.
  2. Hou wat koolrabi over en snij dit in mooie, kleine blokjes. Maak aan met een lekkere azijn – ik heb frambozenazijn gebruikt – en zet dit in de koelkast. Je gebruikt dit pas als je het bord gaat opmaken.
  3. Schil de aardappelen, snij ze in partjes en kook ze aan in gezouten water. Giet af, voeg een dikke klont roomboter toe en een scheutje melk. Maak er een mooie, gladde puree van en breng op smaak met zout en (witte) peper.
  4. Nu de saus. Zet een koekenpan op het vuur, doe er wat boter in en wat verse tijm en twee kruidnagels. Voeg na een minuutje de Leffe Blond toe (let wel: die moet op kamertemperatuur zijn) en 1,5 eetlepel appelstroop. Laat flink inkoken tot ongeveer een derde en kruidt af. Even proeven op het einde. Is de saus te zoet? Voeg wat water of azijn toe. Te bitter? Dan nog wat appelstroop. Je kunt spelen met de smaken. Eventueel kun je nog een klontje roomboter toevoegen en de saus monteren. Vergeet niet de kruidnagels eruit te halen.
  5. Grill de ribeye naar smaak en bewaar deze een 10 minuten onder zilverfolie. Voor het trancheren van het vlees voeg je het vleessap toe aan de saus. Die breng je daar nog lekker mee op smaak.
  6. Nu ben je al klaar om het bord op te maken! Allereerst een mooie streep aardappelpuree, dan er omheen de sjalotjes en gesmoorde koolrabi. Nu het mooie getrancheerde vlees erop, afgewerkt met saus. En dan nog de gemarineerde koolrabi en hier en daar wat verse, groene tuinkers.

Een heel lekker, herfstachtig gerechtje!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *