Prei met tijm en witte wijn van Jamie

In mijn koelkast liggen vier stuks prei. In Limburgs ben ik opgegroeid met de benaming ‘een speer prei’. Ofwel een aanduiding voor één stuk prei. Geen idee wat het in het Nederlands is. Maar goed – vier stuks dus. Je maakt er iets heel lekkers van. Een recept dat ik al jaren niet meer heb gemaakt – ik denk wel een jaar of vijf niet meer. Het viel me in en ik wist het nog uit mijn hoofd. Ik heb het ooit op televisie gezien en meneer Jamie maakte het. Het is prei die smoort samen met tijm en knoflook in witte wijn en groentebouillon. Vervolgens gaat er een zogenaamde cartouche op en daaronder kook je de prei totdat al het vocht is verdampt en de onderkant nét even bruin is aangebakken. Hoe heerlijk is dat. Op de één of andere manier heb ik bij dit recept altijd herinneringen aan een fijne muziekleraar die een paar jaar geleden is gestorven. Een heel aardige man, waarmee ik een tijd flink contact mee heb gehad toen de traditionele muziekschool hier in de buurt failliet ging en een nieuwe organisatie zich aanbood. Hij was één van de dragende leden van die nieuwe organisatie – eentje die binnen notime alle muzieklessen voor rekening nam. Geweldige vent.

Het maken van deze prei is gemakkelijk en kost je ongeveer een half uurtje tijd en wat minder werk. Wat heb je nodig? Nou: als eerste prei. Vier stuks dus. Gooi het groen alsjeblieft niet weg! Dat is zo zonde. Daarnaast twee teentjes knoflook, een theelepel gedroogde tijm, een glas witte wijn en ongeveer 350ml groentebouillon (van tablet). Het maken is echt eenvoudig. Als eerste maak je de prei schoon – spoel deze goed af zodat er geen zand meer in zit. Snij de prei in grove stukken. Zet een pan op het vuur, beetje boter erin en dan fruit je de gesnipperde knoflook aan samen met de tijm. Doe de prei daarna in de pan en smoor het allemaal goed aan. Maak de groentebouillon en doe die in de pan samen met de witte wijn. Neem nu een bakpapier en knip er een rondje uit dat precies in de pan past. Het gemakkelijkste is als je het bakpapier vouwt, zodat je alleen een kleine ronding erin knipt. Net als vroeger op school. Maak dan een prop van het papier, vouw weer uit en leg het op de prei. Het vuur staat op driekwart hoog vuur en vervolgens hoef je helemaal niks te doen! Check wel zo nu en dan hoe het met het vocht in de pan staat. Als al het vocht is verdampt laat je de prei nog even aanbakken en klaar is kees. Op smaak brengen met peper en je kunt aanvallen! Lekker met aardappelpuree en verse zalm. Gewoon simpel, maar heerlijk eten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *