Zit je weer te dromen, jochie?

Toen ze wakker werd, realiseerde ze zich dat het allemaal een droom was…

Twee jaar geleden heb ik een artikel geschreven over ‘goede slaap’. Het is iets wat ik er nog vaker bij pak – simpelweg omdat het vaak een gespreksonderwerp is. Gek is dat. De laatste tijd heb ik weer eens wat gelezen over slaap en dromen. Ik ben er wel nieuwsgierig naar, want ik droom zelf bijna elke nacht. Sommige mensen dromen niet zo vaak. De mooiste droom is als ik pap of mam weer tegenkom. Als ik dan ’s morgens wakker word dan voelt het alsof ik weer bij ze ben geweest. En heel eerlijk: ik denk ook echt dat dat zo was en is. Dat geeft een fijn gevoel, ook al zijn de dromen niet altijd even leuk.

Ga naar bed!

Het belangrijkste van inslapen is simpel: ga naar bed als je moe bent! Je melatonine is dan op een hoogtepunt en daar moet je gewoon gebruik van maken. Doe ik dat altijd? Zeker niet. Ik ga te vaak te laat naar bed. Iets om ooit nog eens te verbeteren. Als een mens in slaap valt en het bewustzijn verliest, neemt de activiteit van hersenen als eerste flink af. Klinkt logisch toch? Maar na ongeveer anderhalf uur komt het weer allemaal tot leven! De neuronen worden geactiveerd en praten met elkaar. De verbindingen in de hersenen werken op volle kracht. Neurale netwerken? Inderdaad. Ook ooit over geschreven in blogs over kunstmatige intelligentie. Maar die hebben we dus zelf ook. Onze dromen ontstaan in onze slaap. Het grappige is dat het dan het deel van de hersenen dat logisch nadenkt inactief is. Wat dat betekent? Dat onze creatieve kant in de hersenen aan staat! Nu snap je vast waarom je in je droom kunt vliegen, hoog springt, de sterkste van de wereld bent, in een cool land rondloopt en er van allerhande maffe dingen gebeuren. In de basis staat ons emotionele brein aan en het rationele uit. Basta.

Er bestaat een stof die ervoor zorgt dat wij mensen dingen opslaan in ons geheugen. Ik zou haast zeggen: ‘net als een computer’. Maar die computer kwam pas nadat de mens er was. Dat stofje heet noradrenaline en is een hormoon. Tijdens onze slaap maken we daar minder van aan en dat is dan direct de wetenschappelijke oorzaak waarom we dromen niet onthouden. Deze noradrenaline zorgt er overdag trouwens voor dat we wakker blijven – het maakt ons alert.

Goden die seinen

Lang, lang geleden dachten mensen dat dromen berichten van Goden waren. Klinkt logisch toch! Zo geloofden we toen ook in goden zoals Zeus, Hera en Afrodite. Dingen die onverklaarbaar waren: goddelijke krachten. In die tijd had je zelfs mensen die dromen onderzochten – de zogenaamde droomuitleggers. Eentje was best wel bekend: zijn naam was Amidoros van Daldis. Een Griek! Hij leeft in de tweede eeuw na Christus. Deze Griekse meneer heeft ook een verhandeling geschreven met de naam Oneirocritica: de interpretatie van dromen. Maar de tijd en wetenschap stond niet stil. In 1899 verschenen er twee nieuwe boeken die de interpretatie van dromen flink veranderden. De ene is van meneer Santiago Ramon y Cajal – de vader van de moderne neurologica (specialisme dat zich bezighoudt met het vaststellen van ziekten van de hersenen, ruggenmerg en zenuwen – lekker dan). De ander is Sigmund Freud. Zij stelden dat dromen helemaal niet van goden af komen, maar een vertaling zijn van ons innerlijke verlangen. Dromen zijn boodschappen, zo zegt Freud in ‘De droomduiding’, maar niet de boodschappen die een leek verwacht. Boodschappen komen voort uit het onderbewuste. Ze zullen hun betekenis niet prijsgeven als de methodiek van de droomanalyse niet wordt beheerst. De basis van droomanalyse wordt gevormd door de vrije associatie en het afstand doen van rationele kritiek op de kronkelwegen die de geest volgt. Door elk element afzonderlijk te beschouwen en als startpunt te gebruiken voor vrije associaties zal de analyticus uiteindelijk achter de betekenis van de droom komen. Freud zegt dat het ontstaan van een droom vaak onschuldig is – een gebeurtenis van gisteren bijvoorbeeld. Ook stelt hij dat een droom altijd een wensvervulling is. Meestal zelfs een onderdrukte wens. Oké dan! Tot zover.

Vallen zonder tanden tijdens de seks

Maar dan toch. Wat zijn de meest voorkomende dromen dan? Nou, simpel! Allereerst dromen mensen veel over achtervolgd worden. Ook komt vallen vaak voor. En natuurlijk seks! Mannen dromen trouwens veel over mannen, en vrouwen dromen zowel over mannen als vrouwen. Let er maar eens op! Droom je vaak over vallen? Men zegt dat je dan de behoefte hebt om meer uit jezelf te halen en meer van het leven te genieten. Word je achtervolgd? Dan heb je een verlangen om aan je eigen angsten of verlangens te ontsnappen. Ook het dromen dat je tanden uitvallen komt (blijkbaar) regelmatig voor. Wel apart: ik heb er zelf echt nog nooit over gedroomd. Het staat – en de vraag is natuurlijk wat allemaal waar is – voor krachteloosheid en onmacht. Voel je je misschien op dit moment een beetje zwak? Of vind je het moeilijk gevoeld te uiten? Wordt er niet naar je geluisterd? Je tanden vallen dan met de bosjes uit. Een droom waarin je probeert te rennen, maar het niet lukt, is ook zo eentje. Verschikkelijk zeg! Let maar op – er is gevaar op komst en je probeert te vluchten, maar komt gewoon niet vooruit. Dit droom ik zelf wel regelmatig. Dan wil ik rennen en dat lukt ook wel, maar het schiet gewoon niet op. Met voetbal en met hardlopen ben ik altijd best snel. En in die droom denk ik dan: ‘ja, maar verdorie, ik kan gewoon normaal heel hard rennen’. Het staat er voor dat er iets in je leven is waar je (voor je gevoel) weinig controle over hebt. Een teken van onmacht! Dan heb je natuurlijk nog de aloude droom over seks. Seks, seks en nog eens seks. Dat kan vanalles betekenen. Misschien ben je toe aan verandering. De spannende droom staat voor spannende dingen die in je leven komen. Ook kan het heel simpel zijn: je staat gewoon al te lang droog! Dan de volgende: een seksdroom kan een teken zijn van creativiteit. Ben je ergens over na aan het denken? Het kan ook betekenen dat je je tot iemand aangetrokken voelt. Of iemand bewondert. Seksdromen over je beste vriendin of collega betekenen niet dat je je seksueel voelt aangetrokken tot ze. Het betekent dat die persoon bepaalde kwaliteiten heeft die jij cool vindt! Of droom je over seks met je ex? Dan bedenk je je over het aangaan van een nieuwe relatie of situatie. Je voelt je misschien wel zenuwachtig om je bloot te stellen aan datgene en je herinnert je oude emoties en gevoelens.

Ok, bijna klaar. Tijd om gewoon lekker te gaan slapen en te dromen. Ga maar lekker die goede kwalitatieve slaap aan. Zet je bed in de noord-zuid richting, pak wat zonlicht mee gedurende de dag en drink veel water. Ga lekker de remslaap in, wat ervoor zorgt dat je niet alleen herinneringen opslaat, maar ook dingen vergeet. Dat is heel belangrijk: het wissen van dingen. Dat is nodig om andere dingen weer op te kunnen slaap! Oh, en als je toch zo goed bezig bent, vergeet dat niet niet te snoezen in de morgen! Als je 9 minuten snoozt, val je namelijk weer in slaap. De diepe slaap wel te verstaan. Je lichaam moet daarna ontwaken uit die diepe slaap en dat voelt niet lekker. The power of dreams!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *