The card paradox

Duidelijk wie in deze kamer heeft geleefd

Een bekende paradox. Ofwel een tegenstrijdigheid waardoor je in een ‘loop’ komt. Overigens, deze is echt flauw. Maar wel een paradox.

Imagine you’re holding a postcard in your hand, on one side of which is written, “The statement on the other side of this card is true.” We’ll call that Statement A. Turn the card over, and the opposite side reads, “The statement on the other side of this card is false” (Statement B). Trying to assign any truth to either Statement A or B, however, leads to a paradox: if A is true then B must be as well, but for B to be true, A has to be false. Oppositely, if A is false then B must be false too, which must ultimately make A true.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *