Pura Vida!

Pura Vida! Toen ik in juni 2018 door Costa Rica ben gereisd, heb ik niet veel anders gehoord. Naja, van de lokale mensen daar! Pura Vida, Pura Vida! De kans dat je dit hoort is enorm. Het is een populaire uitdrukking die dagelijks wordt gebruikt en veel zegt hoe Costa Ricanen in het leven staan. Een mooi leven, een puur leven.

Letterlijke vertaling of toch figuurlijk

Naja, dat is wel makkelijk toch? Pura betekent Puur. Vida betekent Leven. Dus Pura Vida betekent Puur Leven. Makie. Als je zo door Costa Rica heen loopt en kijkt, dan zou dit wel een heel erg logische vertaling zijn. Maar toch is dat niet helemaal waar. Want Pura Vida wil eigenlijk zeggen: pluk de dag, geniet! Als iemand Pura Vida tegen je zegt, dan betekent dit dat je op en top moet genieten van het moment en je geen zorgen moet en hoeft te maken. Leef je leven, geniet van het moment en de dag. Zorgen zijn voor later. Haal alles uit het leven, maar ook dat iets mooi is. Full of life. Je kunt het op veel manieren gebruiken en dat maakt het ook direct grappig. Want je kunt waar dan ook rondlopen in Costa Rica en tegen jan en allemaal Pura Vida roepen. En iedereen roept het altijd terug, niet wetende waar je op doelt. Uiteindelijk is het in het leven in de basis ook heel simpel: zorg voor je geluk en daarbij denk ik dat een stuk positief denken ook je leven positief beinvloed. Of je dat mentaal doet of dat dit misschien iets van materie verandert (zijn ook theorieën over) weet ik niet – maar feit is wel dat Pura Vida ervoor zorgt dat je je extra bewust bent van genieten. Het leven in Costa Rica is hét leven! In die lijn zou je er zo een mooi – en vooral ook kostbaar – mindfullness-programma van in elkaar kunnen draaien. Maar goed, daar heb ik persoonlijk geen interesse in.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *