Tortilla met zelfgemaakte auberginefalafel, muhammara, avocado met limoen, salsa van tomaat en koriander, en een dressing met zoete chilisaus

Nou! Een mondvol als je deze titel lees. En dat is dit gerecht zeer zeker! En weet je: het was echt super lekker. Een vegetarisch gerecht met een paar zelfgemaakte dingen, maar ook wat meer kant-en-klare dingen die je in een handomdraai hebt gemaakt. Waar zit het werk in? In het maken van de muhammara – althans: de oven doet het werk. Ik heb hem ergens in de middag gemaakt tijdens wat belafspraken die ik had. En in het maken van de falafel. Die moet je even goed mixen, draaien, op laten stijven in de koelkast en daarna bakken. Maar stiekem is dat ook eigenlijk helemaal niet veel werk. Dus: proberen!

Wat heb je nodig (voor een stuk of 4 tortilla’s):

 • Een pak kant en klare tortillawraps. Of maak er eens zelf, ook makkelijk. Je mengt 250 gram bloem met 150 ml lauwwarm water, doet er een tl bakpoeder bij en 4el zonnebloemolie. Mengen, kneden, rollen, bakken.
 • Een rijpe avocado en sap van een kwart limoen.
 • Een handvol lekkere tomaatjes (ik heb van die kleintjes), flink wat verse koriander en een druppeltje olijfolie.
 • Voor de muhammara: een paprika, handje walnoten, teentje knoflook, 0,5tl cayennepeper, 1tl komijnpoeder, 1el balsamicoazijn, wat olijfolie en sap van een halve citroen of limoen. Je kunt trouwens ook een kant en klaar bakje kopen in de supermarkt. Nooit gehad, maar zal ook wel smaken. Het staat naast de houmous.
 • Voor de falafel: een blik kikkererwten (400gr), een aubergine, 1tl komijnpoeder, 1el harissa (pasta van rode peper), 1el meel, een flinke hand verse munt, peper en zout.
 • 2 el creme fraiche en een kneep zoete chilisaus (gewoon uit die goedkope fles)

Laat je niet afschrikken! Het is niet moeilijk en de oven en blender doen veel werk voor je!

Maken doe je zo:

 1. Als eerste maak je de falafel. Als je die hebt gemaakt ben je al bijna klaar namelijk. Ik heb hem overdag gemaakt terwijl ik in een vergadering zat. Haha. Moet kunnen en werkt prima. Was de aubergine, snij deze in klein blokjes en bak ze goed aan in een koekenpan in wat olie en wat komijnpoeder, peper en zout. Neem intussen het blikje kikkererwten en giet af in een zeef. Spoel ze goed met water. Dan neem je een blender of keukenmachine. Kikkererwten, harissa, komijnpoeder, meel, munt, peper, zout en de aubergine toevoegen. Pureren maar! Tot je een mooi, glad mengsel hebt.
 2. Maak je handen nat en maak een stuk of 12 bolletjes van het mengsel. Druk ze een beetje plat en je falafel is klaar. Zet even afgedekt in de koelkast, dan stijven ze wat op. Handig als je ze later gaat bakken.
 3. Wat je ook gedurende de dag kunt maken is de muhammara. Het recept heb ik eerder opgeschreven en lees je hier. In een notendop: rooster de paprika in een hete oven en doe daarna de paprika met alle andere ingrediënten in de keukenmachine of blender. Draaien, koud zetten en klaar.
 4. Als je dan eindelijk klaar bent om te eten en honger hebt, maak je het gerecht af. Te beginnen bij de tomatensalsa. Snij de tomaatjes in vieren en hak er super veel verse koriander doorheen. Oh ja, en ook een rood uitje dat je in dunne halve manen snijdt. Hoeft niet, mag wel. Afmaken met wat olijfolie en grof zeezout (gewoon zout kan ook). Husselen en klaar.
 5. Dan de avocado. Dat is echt simpel. Neem een rijpe avocado, haal deze uit de schil en prak deze fijn in een kommetje. Doe het sap van een halve limoen erbij en ook klaar.
 6. Vervolgens de dressing. Die is nog simpelen. Neem twee lepels crème fraiche, roer die los en doe er een kneep zoete chilisaus doorheen. Misschien een heel klein beetje koud water (wordt die wat smeuïger) en doorroeren. Ook klaar.
 7. Daarna zet je een pan op het vuur, wat olie erin (neutrale zonnebloemolie of olijfolie) en dan bak je de falafel op driekwart-hoog vuur mooi goudbruin. Zo nu en dan keren tot je een krokant korstje hebt.
 8. Neem daarna een droge koekenpan, scheur het pak met tortilla’s open en bak er een paar. Zoveel als je er wil vullen!
 9. En dan ben je eindelijk zo ver. Smeer de tortilla in met de muhammara, dan wat avocado erop, dan de tomatensalsa, dan de falafel en daarna de dressing. Afmaken met nog wat verse koriander en zo naar binnen wippen dat ding!

Smakelijk. Dit zal je zeker bevallen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *