Coquilles met bloemkoolcreme, pancetta en beurre blanc

Een echte topper die ik al een flink aantal keer heb gemaakt. Een recept dat ik ooit ergens heb gevonden. Wel een klusje, maar het resultaat is geweldig!

Wat heb je nodig (voor 2 personen):
10 coquilles, 1 kleine bloemkool, 1 kruimige aardappel, 200ml kookroom,, 100ml witte wijnazijn, 100ml visfond/bouillon, 100ml witte wijn, 1 kleine ui of sjalot, 100-200 gram roomboter, 4 plakjes pancetta (of spekjes), peper, zout en nootmuskaat.

De beurre blanc saus maken (duurt even)

  • Snipper de ui of de sjalot. Hoeft niet netjes.
  • Doe de ui, de witte wijn, de witte wijnzijn en visfond in een keteltje.
  • Zet het vuur aan en laat het inkoken tot er ongeveer 1/5 over is.
  • Voeg 125ml room toe en laat alles inkoken tot er ongeveer 50% over is.
  • Zeef nu de saus zodat de ui achterblijft. Zet de saus vervolgens op laag vuur en voeg kleine klontjes boter toe. Blijf roeren. De saus is klaar!

De bloemkoolcréme (prima te maken als je ook de saus maakt)

  • Maak de bloemkool schoon en kook deze samen met de geschilde aardappel gaar.
  • Giet af en laat het droog stromen.
  • Pureer het geheel in een keukenmachine (of met de staafmixer) met een scheut room (ca. 100ml, kijk dat het niet te ‘nat’ wordt).
  • Breng de créme op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

En dan alles bij elkaar

  • Haal de coquilles uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
  • Als je de saus maakt kun je ondertussen de pancetta krokant bakken. Doe dit in een koekenpan doen of in de oven op 200° (ik denk 15 minuten)
  • Kruid de coquilles met zout en peper en besprenkel ze met wat olijfolie.
  • Bak de coquilles aan elke kant ongeveer 1,5 minuut. Niet (veel) langer!
  • En nu het bord opmaken: begin eerst met een mooie streep bloemkoolcréme, leg hier per bord vijf coquilles op en verkruimel de pancetta erover. Nu kun je het bord afmaken met de lekkere beurre blanc saus. Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.