Zelfgemaakte friet!

Zo. Vandaag even naar tante Mia geweest en van haar heb ik een zak grote frietaardappelen meegekregen. En ja, als die dan hier thuis liggen dan kan ik ze niet in die zak laten natuurlijk. Dus voor de eerste keer in mijn leven zelfgemaakte friet gemaakt. Ik weet nog goed dat mam die vroeger wel eens op vrijdag maakte. Was best veel werk weet ik van haar, al waren daar denk ik toen kilo’s voor nodig. Dat is hier thuis niet het geval.

Het is super simpel. Neem goede aardappelen! Schil ze en snij er frieten van. Ik heb ze flink groot gelaten en ze lijken erg op Vlaamse friet – ongeveer een centimeter dik (of iets groter zelfs). Spoel de friet onder koud water en laat uitlekken. Dep vervolgens droog met wat keukenrol. Nu is het tijd om de eerste keer te gaan afbakken. Verse friet bak je namelijk in twee keer af: de eerste op 140 graden en de tweede keer op 180 graden. Dus verwarm de olie op 140 graden en bak de friet in porties af in 5 minuten. Haal eruit, leg de friet uit op een bakplaat met keukenpapier en laat afkoelen. Tenminste een half uur. Verwarm daarna de olie naar 180 graden en bak de friet ook weer in porties af voor ongeveer 6 minuten. Maak hem zo bruin als je wil.

Super lekker dit? Ik heb het gegeten met een varkenshaasje met mosterdsaus van Leffe Blond en verse sperziebonen. Echt heel lekker, haha.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *