Varkenshaasje met saus van blond bier en mosterd

Afgelopen week kwam dit recept ineens in me op. Pap maakte dat ‘vroeger’ altijd en de saus met blond bier staat me nog steeds bij. Ik kan de smaak nog proeven na al die jaren. Het receptje heb ik opgezocht in het kookboekje dat pap heeft gemaakt. Ik dacht trouwens altijd dat er Lingers Blond bier in zat – wie kent dat nog. Die hadden maffe reclames volgens mij. Maar het blijkt ‘gewoon’ Leffe Blond te zijn. Dat was uitverkocht, dus ik heb het met Grimbergen Blond gemaakt – ook lekker. En traditioneel gesmoorde broccoli en aardappelkroketjes erbij. Heel lekker. Het deed me denken aan vroeger.

De bereiding:

  1. Allereerst laat je een varkenshaasje op kamertemperatuur komen. Maak de broccoli schoon en doe de roosjes in een grote ketel. Verwarm de oven voor op 175 graden en doe de aardappelkroketjes erin – die hebben ongeveer 20 minuten nodig.
  2. Kruidt het haasje flink met peper en zout en bak het rondom bruin in een koekenpan. Haal het eruit, wikkel in aluminiumfolie en laat even rusten.
  3. Snipper een uitje en smoor dit glazig. Maak intussen een bakje champignons schoon en snij ze in fijne plakjes. Voeg de champignons toe aan de uien en bak even goed aan in wat boter. Schenk nu 3/4 flesje blond bier toe en voeg er twee theelepels grove mosterd toe. Kook nu de saus lekker in.
  4. Zet de broccoli op het vuur en smoor deze in 5 á 10 minuten lekker aan in wat boter. De broccoli heeft niet veel nodig. Doe de varkenshaas in folie bij de kroketjes in de oven en gaar deze nog verder in de resterende 10 minuten.
  5. Als de saus is ingedikt voeg je er flinke scheut kookroom aan toe en wat peper en zout. Kook nog even door en voeg er fijngehakte bieslook (of peterselie, ik had geen bieslook staan) aan toe!
  6. Na ongeveer 10 minuten zijn de kroketjes goed. Haal de varkenshaas uit de oven en trancheer deze. Het vleessap voeg je bij de saus.
  7. Finito! Bord opmaken en lekker eten! Bedankt pap.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *