Pastinaakpuree met gesmoorde witlof, steak bavette en Blackwellsaus

Joehoe! Heerlijk dit gerechtje. Van het weekend is Harm komen eten en toen hebben we een flinke steak bavette naar binnen gewerkt. Lekker mals. Ik was zondag nog even in de supermarkt en heb een nieuwe gekocht en die keek me de hele week al aan, liggend in de koelkast. Na een lekkere werkdag vind ik het tijd – gecombineerd met dingen die ik simpelweg heb liggen.

Wat hebbe gij dan nodig?

  • Drie pastinaken, een glas melk, water en twee laurierblaadjes.
  • Witlof – zoveel als je wil!
  • Een goede steak bavette of ander lekker stukje vlees dat je hebt liggen.
  • Voor de saus een klontje roomboter, 100ml water, 1/5 tablet kippenbouillon, 100ml kookroom en drie flinke lepels piccalilly.

Maak-die-hap-zo

  1. Numero uno: vlees uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen.
  2. Dan de witlof. Snij de onderkant ervanaf en verwijder de buitenste blaadjes. Zet een koekenpan met wat boter op het vuur en smoor de witlof aan. Draai zo nu en dan om. Je kunt er eventueel een scheutje water bij doen als ze mooi bruin zijn gekleurd. Dan garen ze verder door.
  3. Intussen maak je de puree. Schil de pastinaak en snij in kleine stukjes. Of grotere stukjes, wat je wil. Voeg de melk, water en laurierblad toe zodat de pastinaak net onder staat. Wat zout erin en hup: koken!
  4. El sauso. En die is erg makkelijk. Doe het water met de roomboter in een pannetje en verwarm. Het 1/5 tablet kippenbouillon toe en daarna gaat de kookroom en de piccalilly erbij. Laat goed doorkoken totdat de saus wat is ingedikt.
  5. Eigenlijk ben je nu al bijna klaar. De saus is nagenoeg klaar, de pastinaak hoeft alleen nog afgegoten en gepureerd te worden en de witlof is gaar. Het is aan jou wat je nu doet: de puree maken (en op temperatuur houden) of eerst de steak grillen. Ik doe het eerste en dat komt omdat mijn beker waarin ik de puree maak lang de hitte vasthoudt. Dus na 20 minuten komt de damp er nog steeds uit als ik de pot open draai. Giet de pastinaak af en pureer deze met een klein snufje zout en peper. Finito.
  6. Grill de steak, afhankelijk van de dikte ervan. Die van mij – traditioneel – 1 minuut en 15 seconden per kant. Dan inwikkelen in folie en een paar minuten laten rusten. Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *