Gegrilde steak met gekruide witte bonen, gepofte tomaten, tomatensalsa en dressing van gepofte knoflook

Gerechtje, geïnspireerd door een vijf-stuks-maaltijd van Jamie Oliver, maar eigenlijk compleet veranderd. Dat van hem is weliswaar met steak en witte bonen, maar hij gebruikt paddenstoelen. Ikke niet. Ik heb gekozen voor wat Arabische smaken aan het heel. Grieks, Turks, Marokkaans ofzo. Met een eigen gemaakte mengeling kruiden die overeenkomen met gyros kruiden. Daar heb ik de witte bonen in gebakken. En dan nog lekkere gepofte knoflook erbij, gepofte tomaten en een frisse tomatensalsa. Goeie combi en lekker gegeten.

Nodig. Dit. Dat.

 • Een lekkere steak. Ik heb een ribeye gebruikt. Per persoon eentje.
 • Gemengde kruiden – per stuk een halve theelepel: paprikapoeder, kerrie, komijn, chilipoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, peper, oregano en tijm. En wat versgehakte rozemarijn erdoor. Je kunt overigens ook zonder dit alles en de witte bonen op smaak brengen met kerrie en komijn!
 • Een paar lekkere, zoete tomaatjes. Zoveel als je wil.
 • Een paar knoflooktenen. Ook zoveel als je wil!
 • Een pot witte bonen.
 • Twee lekkere tomaatjes, een klein rood uitje, peper, grof zeezout en de lekkerste olijfolie die je hebt!

Maken. Zo. Dit. Dat. Door. Elkaar.

 1. Als eerste verwarm je de oven voor op circa 180 graden. Neem de knoflook, snij er de bovenkan vanaf en doe deze in een kommetje. Beetje olijfolie erbij en eventueel wat verse rozemarijn en dan voor 45 minuten de oven in.
 2. Haal nu de steak uit de koelkast en laat die op kamertemperatuur komen.
 3. Was de tomaatjes, snij er twee of drie of vier klein. Snipper het uitje en meng dit door elkaar met wat peper, grot zeezout en olijfolie. Eventueel kun je er kruiden bij doen. Peterselie, koriander, wat je wil. Zet even in de koelkast. De salsa is klaar voor gebruik.
 4. Neem de andere tomaatjes en voeg die de laatste 25 minuten toe aan de knoflook die lekker staat te poffen in de oven.
 5. Nu kun je de witte bonen klaarmaken. Maak eerst de kruidenmix, dan is die alvast klaar. Zet een koekenpan op het vuur, een goeie scheut olijfolie erin en dan verse rozemarijn. Laat die een minuutje bakken. Voeg dan de kruiden toe en twee teentjes knoflook die je in schijfjes hebt gesneden. Laat de witte bonen uitlekken en voeg die dan ook toe en bak goed aan!
 6. Nu kun je de steak gaan bakken! Dep die eerst droog, kruidt met peper en zout en wrijf in met zonnebloemolie. Laat de grillpan heet worden en bak de steak per kant in 1 minuut en 15 seconden. Dit is mijn vuistregel voor een steak van circa een centimeter dit. Dus elke kant maar één keer die minuut en vijftien seconden. Wikkel de steak daarna in aluminiumfolie en laat voor ongeveer 10 minuten rusten.
 7. Haal de gepofte tomaatjes en knoflook uit de oven. Druk de knoflook uit de schil, plet deze en maak aan met goede olijfolie.
 8. Nu kun je alles afwerken. Haal de steak uit de folie en trancheer deze mooi. Denk eraan dat je de steak altijd tegen de draad in snijdt. Dan wordt die super mals!
 9. En dan opdienen. Eerst wat witte bonen, daarbovenop de getrancheerde steak, de gepofte tomaatjes er rond omheen, de tomatensalsa erbij en dan afmaken met de olijfolie-met-gepofte-knoflook. Super lekker!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *