The allmighty nuthatch

Boomklever

The allmighty what? Yes inderdeed, de nuthatch ofwel in goed Nederlands: de boomklever! Nu ken je hem wel zeker? Goedzo! Iedereen heeft toch wel eens deze mooie rakker bewonderd. Tikkend tegen een boom of omhoog kruipend. Je ziet ze bijna nooit omlaag kruipen valt me op. Alleen: de lopen wel degelijk ook omlaag. Om die reden heten ze dan ook ‘klever’ – een klever die graag klautert. Op dat gebied doen ze de spechten en boomkruipers iets voor: die kunnen namelijk alleen omhoog klimmen langs boomstammen. Het is een mooie vogel – opvallend blauw gekleurd op zijn rug, vleugels en staart. Zeker in het heldere zonlicht zie je de pracht en praal van de kleuren. De borst en de buik zijn oranje gekleurd.

De boomklever is een actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Hij komt in geheel Europa voor en is niet super zeldzaam. Dat is fijn. De opvallende en helder klinkende roep is vaak de eerste aanwijzing van zijn aanwezigheid.

Specificaties

  • Grootte: 12 tot 17 centimeter lang
  • Voedsel: insecten, zaden, noten, vruchten, graan en bessen.
  • Broed: van eind april tot juli in boomgaten of spechtgaten. Soms ook in gaten in muren of een nestkastje.
  • Leefgebied: licht loof- en gemengd bos met vooral oude en hoge bomen.
  • Geluid: helder fluitend ’twiet-twiet-twiet’ en meesachtig ’tsit’.Aan zijn zang kan de boomklever eenvoudig worden herkend.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *