Witlof met kaassaus uit de oven

Dit gerecht kent toch iedereen! Wel eens met kerstmis gehad vroeger? Of bij je oma? Of gewoon thuis toen je nog klein was? Mam maakte het altijd met kaas en ham eromheen. Bij mijn schoonfamilie (van vroeger) waren het altijd preirolletjes met kaassaus uit de oven. Komt allemaal aardig bij elkaar in de buurt. De laatste weken eet ik best veel witlof. Gesmoord in de pan, rauw met een lekkere dressing of nu in de oven. Het is heel gemakkelijk en altijd lekker. Maar pas op dat je je mond niet verbrandt! Het is namelijk loeiheet. En dat in combinatie met onweerstaanbaar is een gevaarlijke combinatie.

Nodig? Vier stronkjes witlof. Een klontje roomboter. Wat bloem. Melk. Kaas. Peper, zout en nootmuskaat. Maken? Gemakkelijk. Haal het achterste van de witlof af, snij de het harde stuk uit de kontjes (zonder dat de bladeren loslaten), rijg er een prikker doorheen en kook ze 4 minuten in een pan. Laat goed uitlekken in een vergiet. Intussen maak je saus – niet meer en minder van een roux. Smelt de roomboter in de pan en voeg de bloem toe zodra deze is gesmolten. Zeker geen hoog vuur gebruiken! Roer de bloem er met een garde door en bak de roux aan. Hij mag niet verkleuren dus roer zo nu en dan! Dan gaat er een scheutje melk bij. Dit is belangrijk: niet alle melk in één keer, want dan krijg je klontjes. Binnen een paar seconden is de melk opgenomen en dan voeg je er weer wat aan toe. Dit keer flink wat. Roer alles goed door en breng aan de kook. Voeg nu de kaas toe, zoveel als je wil. Kruidt af met peper, zout en nootmuskaat. Proef ook even en voeg eventueel nog wat kruiden toe! Verwarm de oven op 200 graden. Doe de witlof erin (zonder prikkers), giet de saus erover en garneer af met nog wat kaas. Bak de witlof in 20 minuten in de oven op 200 graden en dan: mond verbranden! Lekker met geroosterde aardappelen en een stuk verse zalm. Een mens heeft vaak niet veel (meer) nodig!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *