Steak bavette met aardappelgratin, tomatensaus, gerookte prei en pesto

Het is weer bloedjeheet vandaag dus ik dacht: tijd voor een mooie steak bavette! Geen idee wat de link daartussen is, maar ik had wel zin om weer eens een nieuw gerechtje te maken. Deze kost wel wat bereidingstijd, maar qua effectieve tijd valt het aardig mee! De oven en de grillpan doen namelijk veel werk voor je.

Als eerste maak je de aardappelgratin. Omdat ik een lekkere tomatensaus maak heb ik een gratin gemaakt zonder room. Die past er namelijk niet bij. Allereerst boen je vier aardappels schoon en die snij je in heel fijne plakjes. Neem een kommetje, schenk daar vijf eetlepels olijfolie in, een fijngesnipperd teentje knoflook, oregano, peper en zout en hussel de aardappel erdoor. Neem dan een vormpje (rond of vierkant) en stapel de plakjes. Op een ovenschaal doen, afdekken met aluminiumfolie en dan 30 minuten de oven in op 200 graden. Na dat halve uur haal je de folie er vanaf en dan nog eens 30 minuten in de oven. De gratin is vervolgens goed warm te houden of weer op te warmen als je gaat eten (even in de oven).

Dan de saus. Een simpele, maar lekkere tomatensaus. Ik heb gepelde tomaten gebruikt, die hebben veel meer smaak (vind ik) dan verse tomaten. Fruit als eerste een gesnipperd teentje knoflook aan in olijfolie. Giet de tomaten af, want het vocht heb je niet nodig. Voeg de tomaten toe en bak goed aan. Breng op smaak met een flinke bos gesneden basilicum, peper en zout. Na een kwartiertje pureer je alles in de blender en zet het daarna weer op het vuur. Nu nog wat chilipeper erbij, een snufje gerookt paprikapoeder en een scheutje goede balsamico azijn. Heerlijk!

De prei! Snij het kontje er vanaf en ook het groen. Je hebt nu geen last van zand. Zet een grillpan op het vuur, laat die gloeiend heet worden en gooi dan de prei erin. De buitenkant moet zwart worden – dat geeft een lekkere gerookte smaak. Keer zo nu en dan om en grill de prei in ongeveer een half uur. Afdekken met wat aluminiumfolie kan handig zijn. No worries dat de buitenste bladeren zwart zijn hè!

Tenslotte maak je de pesto en daarmee zijn alle garnituren klaar. Neem een handje pijnboompitten, wat geraspte parmezaan of grana padano, goede olijfolie, peper en zout. Mix dit tot een mooie pesto en proef! Je kunt eventueel nog wat olijfolie toevoegen als de pesto wat smeuïger mag zijn. Ik heb hem nog op smaak gebracht met een klein beetje limoensap. Citroensap kan natuurlijk ook. Een normale pesto maak je trouwens met een teentje knoflook, maar die heb ik lekker achterwege gelaten.

En dan…. de steak bavette. Een prachtig stuk vlees dat je gezien de dikte zeker 40 minuten op kamertemperatuur moet laten komen. Breng op smaak met flink wat zout en peper. Besmeer met olijfolie en bak het mooi in de grillpan! Ik denk 2x 120 seconden per kant. Dus eerst de ene kant 120, dan de andere, dan weer de ene en dan de andere. Afdekken in aluminiumfolie en laten rusten.

Nu kun je het bord gaan opmaken. Doe dit zoals je dit wil doen. Ik heb de saus in het midden gelegd en de prei er omheen gezet. Je haalt daar overigens eerst de buitenste, zwartgeblakerde bladeren vanaf. Trancheer het vlees mooi (snij tegen de draad in) en leg dit mooi op het bord. De gratin heb ik doormidden gesneden en dan nog afgewerkt met de pesto, wat grof zeezout op het vlees en wat blaadjes rucola en basilicum. Een heel lekker gerechtje. Ben er blij mee!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *