Gegrilde bavette met saus van paprika en salade van courgette

Het is zaterdag. De zon schijnt al de hele dag en ook ben ik al die hele dag in de weer. Mijn wc is opgeknapt onder en de tuin is alweer voor een groot gedeelte opgeschoten. Oh, en de kozijnen boven zijn ook weer gebeitst. In mijn koelkast ligt een steak bavette van een halve kilo. Na het klussen en tuinieren is Barcelona op tv. Daar kijk ik graag naar, al zijn ze soms gewoon niet zo goed. Dit is de eerste keer dat Koeman het systeem heeft gewijzigd, afgekeken van Van Gaal. Barcelona gaat goed en ik snij en rooster alvast wat groentes voor de saus. En ik maak een aardappelpuree om wat zelfgemaakte aardappelkroketten te maken.

Ingrediënten – voor 2 personen:

 • Een steak bavette van ongeveer een halve kilo
 • Voor de saus: anderhalve rode paprika, 2 teentjes knoflook, een handje verse tomaten, een theelepel gerookte paprikapoeder (pittig) en olijfolie.
 • Voor de aardappelkroketten: zoveel aardappels als je wil, een likje roomboter en paneermeel.
 • Voor de salade: een courgette, eventueel nog een halve rode paprika, en witte balsamicoazijn met een drupje donkere balcamicoazijn en goede olijfolie, peper en zout.

Bereiding!

 1. De saus – daar begin je mee. Die is namelijk makkelijk. Snij de paprika, knoflook, tomaten grof en doe ze in een ovenschaal. Scheut olijfolie erbij plus het gerookt paprikapoeder, peper en zout. Hop: de oven in op 220 graden en laat maar voor 35-40 minuten roosteren.
 2. Intussen leg je de steak uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur komt.
 3. Dan de aardappelpuree. Voor de kroketten. Schil zoveel aardappels als je wil, snij ze in kleine stukjes en kook gaar! Giet af en laat goed droogstomen. Dan gaat er roomboter bij, peper en zout. Zet de puree in de koelkast en laat goed afkoelen.
 4. De salade. Deze kun je op voorhand al maken, want dan kan de dressing lekker intrekken. Mix de ingredienten voor de dressing door elkaar en proef. Goed? Was de courgette en snij deze in flinterdunne julienne (reepjes). Hup: mengen maar en klaar!
 5. Rol de kroketten! Maak kroketten van de aardappelpuree en zet daarnaast een schaaltje klaar met paneermeel en eentje met een beetje maizena aangelengd met melk (in plaats van eiwit). Rol de kroketten eerst door het maizenapapje en daarna door het paneermeel. Goedzo! Zet de frituurketel aan en wel op 180 graden.
 6. Dan de saus. Haal de schaal uit de oven, doe alles in de blender en pureer tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met peper en zout. Easy peasy he.
 7. Tijd voor de steak! Ik had een flink stuk wat wat langer mag grillen dan ik normaal doe. Zet de grillpan op het vuur en laat loeiheet worden. Besmeer de steak met zonnebloemolie, peper en zout en grillen maar! Mijn stuk was circa 2cm dik dus dat heb ik tenminste 2 minuten per kant gegrild! Na het grillen wikkel je de steak in aluminiumfolie en laat goed rusten.
 8. De steak is aan het rusten, tijd voor de kroketten! Bak ze in 6 minuten goudbruin in de frituur.
 9. Alles is nu klaar, tenminste: je moet het vlees nog even trancheren en dan eten maar! Dus doe dat en maak het bord maar mooi op. Een klein beetje grof zout op de steak doet het altijd goed! Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *