Zacht gestoofde prei met wijn, knoflook en tijm

Een lekker recept om je prei een keer anders te eten. Ik eet het overigens graag. Vooral lekker gesmoord in de pan en op het eind een lekkere smak mosterd erbij. Dit recept is oorspronkelijk geloof ik van Jamie Oliver. Maar dat weet ik niet zeker. Ik heb het een eerste keer gemaakt in het oude huis. En doet me denken aan een lieve man die trompetleraar was en destijds in de crisis dat de oude muziekschool failliet ging, alle verenigingen in de gemeente heeft geholpen om met een heel nieuwe muziekschool in zee te gaan. Dat eerste contact ging zo goed en het was een heel fijne man om mee om te gaan en samen te werken. Hij is vorig jaar veel te vroeg gestorven. Op de een of andere manier moet ik altijd aan hem denken als ik dit gerecht maak.

Wat heb je nodig? Drie of vier stronken prei, twee teentjes knoflook, een halve liter groentebouillon, tijm, een glas witte wijn en geduld!

Maken gaat als volgt! Maak allereerst de prei goed schoon, spoel het zand af onder de kraan en snij de prei in grove stukken. Ikzelf gebruik ook altijd veel van het groen. Niks mis mee denk ik dan. Snij daarna de knoflookteentjes fijn en bak die alvast aan in een grote ketel. Voeg daarna de prei toe en flink wat tijm. Maak intussen een halve liter groentebouillon. Als de prei is aangesmoord schenk je er een glas witte wijn bij en daarna voeg je de bouillon toe. Pak nu een bakpapier en vouw die een paar keer dubbel, meet vanuit het midden van de pan af en knip en een rondje van. Kreuk dit goed en leg het daarna in de pan zodat het de prei en het vocht afdekt. Dat is dus de papillot. En nu is het geduld hebben! Ik denk zeker wel een half uur op middenhoog vuur. De prei is goed als al het vocht is verdampt en de onderkant net-aan een beetje is gekaramelliseerd. Dat vind ik persoonlijk het lekkerste. Je kunt deze prei lekker eten met een stukje varkenshaas en een simpel gekookt aardappeltje.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *