Gegrilde rode kool met speculaaskruiden, grove puree van gepofte pompoen, ossenhaas en portsaus

Een lekker gerecht! Met speculaaskruiden – ja – en een schijf rode kool die je grillt in de oven. Met bloemkool is dat best ‘normaal’, maar met rode kool heb ik dit nog niet eerder gedaan. Maar… het is gemakkelijk en lekker.

Ingredienten – voor 2 personen:

  • Een halve flespompoen
  • Een kwart rode kool – maar goed je koopt ze helemaal of niet – een theelepel speculaaskruiden, zonnebloemolie en peper en zout.
  • Voor de portsaus: 100ml Port, 100ml runderbouillon (vers of van een tablet), een rode ui, 2el balsamicoazijn.
  • Ossenhaas! Honger? Neem een groter stuk!

Dit gerecht kost niet heel veel tijd. Ik denk in totaal een drie kwartier tot een uur. Je bent die tijd niet helemaal bezig overigens!

  1. Als eerste bereid je de dingen die de oven in gaan! Zowel de flespompoen als de rode kool. De flespompoen moet er 40 minuten in en de rode kool een half uurtje ongeveer. Als eerste snij was je de flespompoen, snijdt deze doormidden en wikkel je één helft in in aluminiumfolie. Verwarm de oven op 200 graden en hup – in de oven ermee!
  2. Neem nu de rode kool, haal de buitenste bladeren er vanaf en snij en twee plakken uit van ongeveer een centimeter tot anderhalve centimeter dik! Besmeer de plakken aan beide kanten met zonnebloemolie en kruidt met speculaaskruiden, peper en zout! Leg ze op een ovenschaal, doe de oven open, leg de pompoen erbij en plaats terug in de oven. De rode kool gaat erin als de pompoen er al een minuut of 10 in staat.
  3. Nu de saus. Heel rijk van smaak en echt super snel klaar! Snipper de rode ui, doe in een pannetje en dan de port erbij. Breng aan de kook en laat inkoken tot ongeveer een kwart. Daarna gaat de azijn erbij en de bouillon en je laat alles weer inkoken tot een kwart! Zeef daarna de ui eruit en je hebt een lekker, dikke saus die bomvol zit met smaak!
  4. De ossenhaas… die heb je natuurlijk al even van tevoren uit de koelkast gehaald! Hij moet op kamertemperatuur zijn namelijk! Smeer in met zonnebloemolie en kruidt met peper en zout! Verhit de grillpan en bak om en om gedurende een minuut en 15 seconden. Inwikkelen in aluminiumfolie en even laten rusten. In de tussentijd maak je de pompoenpuree.
  5. Inderdaad: de pompoenpuree. Je kunt er vanalles van maken, maar ik heb hem gewoon echt naturel gehouden. Haal de pompoen uit de oven en zet de oven ook uit. Verwijder de folie en snij de pompoen doormidden. Je voelt het al: heet! Schraap het vruchtvlees eruit met een lepel en prak de pompoen tot een grove puree. Proeven! Beetje zout en peper erbij! Kan en mag!
  6. Nu ben je echt bijna klaar! Haal de rode kool uit de oven. Tijd om het bord op te maken! Eerst wat pompoenpuree en daarop leg je een schijf rode kool! Lekker he! Dan snij je de ossenhaas in grote stukken en die zet je rechtop op het bord. Alleen nog afmaken met de saus… en lekker eten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *