Gehaktballen in tomatensaus

Gewoon lekker! Het is een vrij standaard gerecht, maar altijd lekker en je kunt er je eigen twist aan geven! Ik eet de laatste jaren vrij weinig varkensvlees dus heb deze balletjes gemaakt van kippengehakt. Lekker met verse groenten of een simpel slaatje van rauwe witlof met een dressing van mayonaise, sojasaus en een druppeltje honing. En met krokant geroosterde aardappelen uit de oven!

Ingrediënten: voor een pan vol lekkers! Als eerste gehakt. Ik heb ongeveer 600 gram kippengehakt gebruikt. Voor de saus een blik gepelde tomaten, een blikje tomatenpuree, dikke ui, sjalotje, twee teentjes knoflook, wat Italiaanse kruiden, een paar verse tomaten (5 kleintjes of twee grote), een theelepel venkelzaad, een flinke hand verse basilicum en peper en zout. Oh en een eetlepeltje witte wijnazijn. Je kunt eventueel ook balsamico gebruiken. En je kunt er ook wat rode wijn bij doen. Alles kan, alles mag, niks hoeft.

Maken! Als eerste snipper je het sjalotje heel fijn! Meng het door het gehakt, breng het gehakt op smaak met peper en zout en wat gemalen venkelzaad! Goed mengen en dan draai je kleine of wat grotere ballen. Wat je lekker vindt! Zet een grote braadketel op het vuur, wat boter erin en dan bak je de balletjes rondom bruin aan! Uit de pan ermee en dan ga je verder. Snipper de ui en knoflook fijn en smoor op halfhoog vuur aan. Als ze glazig zijn voeg je de tomatenpuree erbij en die bak je even goed aan. Snij de verse tomaten grof en voeg die ook toe. Bak goed aan en na een paar minuten gaat het blik gepelde tomaten erbij. Zonder blik uiteraard… Vul het blikje nog met een scheut water en voeg dat ook toe. En laat het mooi pruttelen! Ongeveer een kwartier totdat je een mooi mengsel hebt! Doe nu alles in een keukenmachine en maak er een gladde saus van. Terug in de pan en dan gaan de ballen er weer bij! Laat dit ongeveer 20 minuten op laag vuur staan en roer zo nu en dan. Kruidt af met peper en zout en proef! Voeg nu de witte wijnazijn toe, versgesneden basilicum en je bent helemaal ‘ready to rumble’! Trouwens, ik heb nog een goede variatietip voor je! Voeg er een theelepel gerookt paprikapoeder bij (pittig of licht). Je zult zien dat je een heel andere saus krijgt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *