Zelfgemaakte aardappelsalade met mierikswortel, rode ui en prei

Gisternacht had ik het super koud in bed. Het waaide erg hard en het voelde gewoon fris aan in bed. Dat is best gek, want ik slaap altijd, maar dan ook altijd onder het herfstdekbed. In de winter, in de herfst, lente en (ja ook in) de zomer. Maar.. zoals dat met zoveel dingen is: je kunt zaken aanpassen. Dus dat heb ik gedaan. Vannacht heb ik onder het enige echte winterdekbed geslapen – en dat heb ik geweten. Ik stond pas om half 10 op. Jeetje. Het was een lekkere dag. Nog wat kleine dingetjes in m’n badkamer gedaan (die ik heb opgeknapt), wat gelezen en vanmiddag een goed rondje gaan wandelen in het bos. Er zaten weer flink wat goudhaantjes. Maar ook ditmaal heb ik ze nog niet mooi op de foto gekregen. Zit er net eentje voor m’n neus, komt er weer een gezin met luidruchtig kind aangewandeld. Oprotten. Scuzi. Met m’n vieze en kapotte broek heb ik nog snel wat boodschappen gedaan en daarna lekker huiswaarts. Ik heb alleen een klein ontbijtje gehad vandaag, dus ik heb best wel wat honger gekregen. Wat zal ik maken? Op de parkeerplaats voor de Lidl even wat gegoogled. Er kwam een zelfgemaakte aardappelsalade langs – en daar had ik wel zin in. Dus wat prei gekocht. Dat was het wel zo’n beetje, haha. Eenmaal thuisgekomen de kerstboom aangeflipt en op m’n gemak de aardappelsalade in elkaar gedraaid. Makkie. En lekker.

Ingrediënten voor een grote kom salade. Een stuk of 6 á 7 aardappelen, 2 prei(en), een rode ui. Voor de dressing: een half potje crème fraiche, een heel klein theelepeltje mayonaise, een handje kappertjes, verse dille, een theelepel mierikswortelpasta (uit een potje), sap van een halve citroen, een eetlepel witte wijnazijn, peper en zout.

Stap 1. De prei. Die blancheer je 3 minuten. Sommige mensen gebruiken het groen niet van prei – wat een onzin is dat! Je gooit toch ook geen halve bloemkool weg? Of de helft van je stukje vlees? Het smaakt gewoon heerlijk, dus gebruik die hap! Snij de kontjes van de prei af, en dan snij je ze doormidden. Goed wassen onder de kraan, zodat er geen zand meer in zit. Dan snij je de prei fijn. Breng een pan water met zout aan de kook en blancheer de prei in 3 minuten. Afgieten en met koud water spoelen. Daarna knijp je de prei goed uit met je handen. Ze houden veel vocht vast. Laat maar even staan. Nu de aardappels. Schil ze en snij ze in blokjes – zo groot of klein zoals je wil. In dezelfde pan waar je de prei in hebt gekookt, kook je nu de aardappels. Kook ze net-aan gaar, dan spoelen onder de koude kraan. Als de aardappels aan het koken zijn, kun je de dressing en garnituur maken. De dressing maak je heel eenvoudig: meng gewoon de creme fraiche, mayonaise, dille, citroensap, witte wijnazijn en mierikswortelpasta door elkaar. Afkruiden met peper en zout. Ik doe er altijd een scheutje water bij, zodat de dressing goed lopend is. Daarna hak je de kappertjes grof en snij je de rode ui in flinterdunne halve maantjes. Nu is het tijd om de salade te maken. Dat is heel moeilijk. Meng alle ingrediënten – de aardappels, prei, rode ui, kappertjes en dressing – door elkaar. Proef. Maar proef niet teveel, want voor je het weet is de salade alweer op. Je kunt de salade nog laten afkoelen in de ijskast of lauwwarm eten. Dat is ook lekker. Smakelijkos etos!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *