Knolselderijpuree met gebakken venkel, een gehaktbal en geroosterde amandelen

Het is woensdag vandaag. Normaal eet ik friet op woensdag, maar vandaag niet. Ik heb van het weekend een leuk idee gekregen toen ik door een supermarktboekje aan het bladeren was. Knolselderij met venkel. Dus dat heb ik gemaakt – wel met een kleine twist. Ik heb er namelijk een lekkere gehaktbal bij gemaakt met verse rozemarijn erdoor. Dat was super lekker. De hele combinatie trouwens! Het is een vrij eenvoudig gerecht, maar met een heerlijke combinatie ‘der dingen’. Dus gewoon eens maken!

Ingredienten voor 2 personen: een knolselderij, een venkelknol, een paar teentjes (verse) knoflook, een handje geroosterde amandelen, vlees wat je lekker vindt (vegetarisch kan ook) – ik heb dus gehaktballen van kippengehakt gemaakt, verse rozemarijn, twee laurierblaadjes, een lepel crème fraiche, theelepel nootmuskaat en peper en zout.

Maken die hap. Als eerste de gehaktballen. Tenminste – als je die erbij eet. Een 250 gram kippengehakt breng je op smaak met peper, zout en versgehakte rozemarijn. Koekenpan op het vuur, boter erin en goed bruin bakken. Je kunt dan eventueel wat water toevoegen en gaar stoven, maar ik heb de ballen dit keer de oven in gegooid – voor 20 minuten op 200 graden. Lekker makkelijk. Dan de puree. Die moet namelijk even pruttelen. Schil de knolselderij en kook deze gaar in melk samen met de teentjes knoflook en twee laurierblaadjes. Zet het vuur niet al te hoog, want dan kookt de melk echt wel over. Het duurt ongeveer een kwartiertje. intussen was je de venkel, haalt het groen eraf en dan snij je de venkel in dunne plakken. Insmeren met olijfolie en kruiden met peper en zout. Als de knolselderij gaar is, dan bak of grill je de venkel in een koeken- of grillpan. Ongeveer 3 minuten per kant! Intussen giet je de knolselderij af, maar je bewaart een half kopje kookvocht. Hou een paar lepels gekookte blokjes apart en de rest pureer je met een staafmixer. Kruidt met peper, zout en nootmuskaat en roer de crème fraiche erdoor. Daarna gaan de achtergebleven blokjes er weer bij – je hebt nu nog wat structuur. Rooster dan de amandelen (of andere noten die je lekker vindt) in een droge koekenpan. Je bent klaar! Opmaken dat bord. Allereerst de puree, dan de venkel, gehaktbal, nootjes en afmaken met het groen van de venkel. Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *