Gegrilde ribeye met chimichurri, puree van zoete aardappel en groene asperges

Jaah! Dit is best een klassieker toch? Argentinian style: steak met chimichurri. Chimichurri is een saus en marinade en wordt gebruikt bij gegrild vlees in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken. Pittig en zuur – het knapt je mond uit. Wat een combinatie – nooit eerder gemaakt. Maar bij deze ene keer blijft het zeker niet. Ik heb er een puree van zoete aardappel (dit keer een gelige aardappel met paarse schil) bij gemaakt en gegrilde groene asperges. En wat gepofte tomaat en gesmoorde sjalot. Super super lekker! Gemaakt op een zondag nadat ik een lekker stukje steak heb gekocht in de winkel. En dit gerecht was erg gemakkelijk te maken. Je kunt de saus rustig snijden en maken en apart zetten. De puree kan koken op het vuur en intussen grill je de asperges. 

Ingrediënten  – voor twee personen:

 • Voor de chimichurri: een half rood uitje, twee teentjes knoflook, driekwart rood pepertje, 3tl rode wijnazijn, 1tl olijfolie, flink wat verse peterselie en wat verse oregano.
 • Steak: ribeye of entrecote ofzo
 • Twee zoete aardappels. Ik had lichtgele met een paarse schil. ‘Normaal’ heb je die met een oranje binnenkant.
 • Zoveel groene asperges als je lekker vindt.
 • Een paar zoete tomaatjes en een stuk of 4 kleine sjalotjes.

Maken die Argentijnse hap!

 1. Numero uno: haal de steak uit de ijskast en laat die op kamertemperatuur komen.
 2. Makkelijkste is om dan al de chimichurri te maken. Snij alle ingrediënten – de ui, knoflook, rode peper – heel, heel fijn. Zo fijn als je kunt. En dan hetzelfde met de kruiden. Voeg samen en doe de olijfolie en rode wijn azijn erbij, samen met wat peper en zout. Goed roepen en even aan de kant zetten.
 3. Schil een paar kleine sjalotjes en smoor deze in een koekenpan op het vuur. Overigens zijn de sjalot en tomaten optioneel. Al vond ik het echt lekker smaken bij het recept. Je krijgt er een andere (naast de zoete aardappel) zoete toon bij. De sjalot moet zeker een kwartier tot twintig minuten smoren. Was na een tijdje de tomaatjes, halveer ze en bak ze mee in de pan.
 4. Intussen maak je de puree van zoete aardappel. Schil de zoete aardappel, snij die in blokjes en kook vervolgens gaar in een pannetje met water en zout.
 5. De zoete aardappel is nu gaar. Giet deze af, terug in de ketel, kruiden met peper en zout en prakken met wat melk. Ik heb er een gladde puree van gedraaid met de blender. Kijk wat je lekker vindt! Hou de puree warm op heel laag vuur – easy.
 6. Was de asperges en snij de onderkant eraf. Verhit nu de grillpan, besmeer de asperges met wat zonnebloemolie en grill tot je er mooie strepen op hebt. Dan inwikkelen in aluminiumfolie.
 7. Dan de steak! Haal deze uit de verpakking en dep droog. Kruidt de steak met flink wat peper en zout en wrijf in met wat zonnebloemolie. Ok – nu de grillpan weer loeiheet verhitten en dan de steak grillen. Ik doe altijd 1 minuut en 15 seconden. Deze was iets dikken (ik denk 1cm plus) en heb hem dus 1 minuut 25 per kant gedaan. Daarna afdekken in aluminiumfolie en een tien minuten laten rusten.
 8. Het-gaat-goed. Verwarm een bord in de oven op circa 60 graden. Haal de steak na een 10 minuten uit de folie en trancheer deze met een scherp mes. Let op dat je tegen de ‘draadrichting’ snijdt! Dan wordt het vlees extra mals. En dan kun je het bord opmaken. Eerst de puree, daar bovenop de asperges, steak en afgemaakt met de sjalot, tomaatjes, maar bovenal de chimichurri! Super smakelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *