Bietjesstampot met runderstoofvlees

Joh. Pas had ik het er met Aniek nog over dat mam vroeger altijd erg lekkere stooflapjes maken. ‘Rèndsstooflèpjes’ – met mosterd weet ik nog. Die heb ik vandaag gemaakt, nadat ik het recept hebt gevonden. En dan niet in combinatie met gebakken aardappels (en Remia chilisaus) en boontjes of sla, zoals vroeger, maar met een lekkere bietjesstamppot. Het stoofvlees duurt even voordat het klaar is, maar hè, je hoeft er bijna niks voor te doen. Ik heb een filmpje gekeken bijvoorbeeld, terwijl het vlees lekker zacht werd.

Ingrediënten en maken. Je hebt nodig: een groot stuk riblap (ik had 600 gram), peper, zout, mosterd, 1 el witte wijn azijn, een laurierblad, 3 kruidnagels, wat water. En voor de puree: drie gekookte bietjes, aardappels, peper, zout, nootmuskaat, een uitje en laurierblad. Als eerste maak je de stooflappen. Kruidt die eerst goed met peper en zout en besmeer dik met mosterd. Zet een goede braadketel op het ‘vuur’ (ik heb inductie), doe er 100 gram boter in en bak het vlees rondom bruin. Haal uit de ketel, snij een dikke ui in halve maantjes en fruit die aan. Samen met een laurierblad waar je drie kruidnagels in drukt. Dan het vlees erin, de azijn en een scheutje water. En dat laat je dan 2,5 tot 3 uur pruttelen. Ondertussen wel even kijken, water toevoegen als nodig en omdraaien. Ik heb de saus uiteindelijk wat gebonden met wat maizena – vind ik lekker(der) dan een dunne saus. Dan de stamppot: easy peasy. Schil aardappelen en kook die af. Snij drie bietjes in blokjes of reepjes en snipper een ui. Giet de aardappelen af, leg even op een bord apart en gebruik de ketel om de ui in te smoren. Voeg de bietjes na een paar minuten toe, samen met een laurierblad. Na ongeveer 5 minuten de aardappelen erbij, laurierblad eruit en dan tot puree stampen en aanmaken met wat melk. Afkruiden met peper, zout en nootmuskaat, wat verse peterselie overheen en hoppa: klaar! Ik vond het zo lekker dat ik mijn bord heb afgelikt… tsja. Wat moet je hè.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *