Zelfgemaakte aardappelkroketten!

Mam maakte vroeger met kerstmis altijd zelfgemaakte aardappelkroketten. Thuis ‘hingen we ons daar voor op’ – in goed Nederlands. Of Limburgs misschien. Het waren van die grote, krokante kroketten. Echt heel lekker. Traditioneel met varkenshaas of een varkensgebraad uit de oven, stroganoffsaus en verse boontjes. Oh, dat was altijd lekker. Ik zou zo graag nog eens willen aanschuiven. Maar dat gaat niet meer…

Vandaag heb ik zelf nog eens grote aardappelkroketten gemaakt. Ik heb dat jaren terug voor de eerste keer gedaan en herinner me nog dat die niet zo geslaagd waren. Ik had de puree toen namelijk niet genoeg op smaak gebracht, dus die dingen zagen er mooi uit, maar waren flauw. Oh ja, ik eet geen eieren dus heb ze op een alternatieve manier gepaneerd. Waar je echt niks van merkt. Ik heb gepaneerd in een papje van maizena en melk. En daarna haal je de kroketten door het paneelmeel en voilà.

Je hebt nodig: zoveel aardappelen als je wil – ik heb kruimige aardappelen gebruikt. Plus een heel klein beetje melk, klein stukje roomboter, peper, zout en nootmuskaat. En om te paneren een kleine lepel maizena met een scheutje melk en paneermeel. Dat meel breng je op smaak met wat peper en zout. En dan maak je dit. Heel gemakkelijk. Je maakt namelijk gewoon eerst een aardappelpuree. Maar die maak je niet smeuig met melk. Je doet er namelijk maar een heel klein beetje melk bij. Vergeet niet de puree nog op smaak te brengen met het klontje roomboter en echt genoeg peper, zout en nootmuskaat. Laat de puree vervolgens goed afkoelen, verdeel in delen en rol ze dan tot een mooie kroket. Maak het papje aan van de maizena en melk en rol ze daardoor, en daarna door het paneermeel. Frituurketel aan en afbakken in circa 5 á 6 minuten tot ze goudbruin zijn.

Ik heb ze gegeten bij lekkere dingen. Een gegrilde ribeye steak met saus van Leffe Blond (klik hier voor het recept) en gesmoorde broccoli. Super combinatie. Poeh, nu ik dit tik heb ik er alweer zin in!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *