Geroosterde bloemkool met kruiden, spelt, ribeye steak en picklessaus

Het blijft leuk om kookprogramma’s te kijken op tv, vind ik. Sinds een jaar kijk ik ook regelmatig naar de Belgische kookzender Njam. Daar is een leuk programma op van een gast die volledig veganistisch kookt. En hij maakt lekkere dingen. Zo ook deze geroosterde bloemkool die echt simpel is. Bloemkool wassen, kruiden, bestrijken met olie en de oven in. Ik heb het gecombineerd met gekookte spelt en een goede steak. En wat piccalilly die ik heb gepureerd.

Wat heb je nodig – voor twee personen:

 • Een halve bloemkool, wat olijfolie, verse (of gedroogde) tijm en rozemarijn.
 • 100 gram spelt, 250 ml groentebouillon en een likje crème fraiche.
 • Twee ribeye steaks
 • Drie eetlepels piccalilly.

En dan maak je dit best eenvoudig klaar:

 1. Als eerste verwarm je de oven voor op 200 graden. Was de bloemkool en snij deze doormidden. Je kunt ook een hele bloemkool gebruiken, maar misschien is dat was veel. Haal de groene bladeren van de bloemkool en zet deze rechtop in een ovenschaal. Besmeer meer olijfolie en kruidt met tijm, rozemarijn en grof zeezout. Daarna gaat de bloemkool 45 minuten de oven in.
 2. Intussen laat je de steak op kamertemperatuur komen.
 3. Dan de spelt. Deze moest (volgens mij) een 10 minuten koken, maar kijk even op de verpakking. Maak wat groentebouillon (van tablet is prima) en kook de spelt af met een laurierblaadje erbij. Giet af en breng op smaak met peper en een lepel crème fraiche. Proef en kijk of je nog zout wil toevoegen. Je kunt er ook overigens kerrie bij doen (zou ik tijdens het koken al doen) of kurkuma. Eventueel kun je er ook wat geraspte parmezaan doorheen roeren. Mag en kan allemaal, maar hoeft niet.
 4. Dan de saus. Die is simpel. Het is een koude saus en eigenlijk in een handomdraai klaar. Neem drie eetlepels piccalilly en draai die door in de blender. Klaar.
 5. Nu is het tijd voor de steak. Op mijn timer is de bloemkool nu al klaar. Die kun je in de oven laten staan. Ik bestrijk altijd mijn steak met zonnebloemolie en kruidt deze goed met peper en zout. Laat de grillpan loeiheet worden en grill de steak exact 1 minuut en 15 seconden aan elke kant. Daarna laat je deze een paar minuten rusten in wat aluminiumfolie.
 6. Tijd om de steak te trancheren! Haal de steak uit de folie en snij deze mooi in plakjes tegen de draad van het vlees in. Op deze manier wordt je steak nog malser.
 7. En dan is het tijd om het bord op te maken. Allereerst de spelt en daar bovenop een kwart bloemkool. De steak rondom en dan afmaken met de koude saus. Afmaken met wat verse tijm of tuinkers en eten maar

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *