Arabisch stoofpotje met aubergine en kikkererwten

Er lag nog een aubergine en ik had vandaag zin in een simpel stoofpotje. Dus die heb ik gemaakt. Allereerst snij je de aubergine in grove stukken en die bak je lekker aan in olijfolie met flink wat komijn. Bruin bakken en daarna uit de pan scheppen en bewaren op een bord (of kom, of wat dan ook). Snipper nu twee sjalotjes fijn en doe hetzelfde met twee teentjes knoflook. Aanfruiten in de koekenpan en voeg een theelepel tomatenpuree toe. Spoel een blikje kikkererwten af onder de koude kraan (maak het blikje wel open hè) en voeg vervolgens de kikkererwten ook toe. Bak goed mee en kruidt met flink wat Arabische kruiden. Je kunt ras el hanout gebruiken. Ik heb tajinekruiden gebruikt die ik nog had staan. Vaak is dat een mix van paprikapoeder, knoflook, gember, tijm, kummel, kruidnagel, chili, kardemon en koriander. Bak deze lekker aan en schenk er een blikje gepelde tomaten bij en een eetlepeltje harissa(pasta). Dat laatste zorgt voor de pit. Goed laten pruttelen en daarna voeg je de gebakken aubergine toe. In een ovenschaal ermee en dan nog een kwartiertje á twintig minuten afbakken op 180 graden. Je kunt er couscous, rijst of bulgur bij eten. Ik had eerder deze week al couscous gegeten, dus heb er een simpele aardappelpuree bij gemaakt. Niet echt Arabisch, maar wel lekker. Als het stoofpotje klaar is, laat je het iets afkoelen, voegt er nog wat citroensap aan toe, gehakte verse peterselie en wat grof gebrokkelde feta. Best een lekker gerechtje – weer eens wat anders – voor een doordeweekse donderdag. Of woensdag. Of dinsdag…

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *