Cottage pie!

Het is weliswaar hartje zomer, maar toch heb ik een herfstgerecht gemaakt! Een heerlijke cottage pie – de ‘armoedige’ versie van een bekende gerecht dat Shepard’s pie heet. Beide pie’en zijn een ovenschotel van gehakt afgedekt met aardappelpuree. Er zijn verschillende recepten, maar de basis is gehakt. Waarbij een Shepard’s pie gemaakt is van lamsgehakt en de Cottage die van rundergehakt. De naam can die laatste verwijst naar de status als gerecht voor de armen (voor cottagebewoners) en het gerecht werd oorspronkelijk van vleesresten gemaakt. Het behoort nu tot de standaardgerechten die in Engelse en Ierse pubs worden geserveerd. Heel erg lekker, eenvoudig om te maken, boordevol smaak en altijd te eten! Je moet er alleen zin in hebben!

Ingrediënten – voor een grote ovenschotel:

 • Een halve kilo half-0m-half gehakt (of volledig rundergehakt)
 • Een paar wortelen of bospeen. Traditioneel 1 of 2 maar ik heb er zeker 10 gebruikt.
 • 2 uien en 4 teentjes knoflook
 • Een flink glas lekkere rode wijn
 • Verse rozemarijn en tijm. Je kunt ook gedroogde tijm gebruiken, maar rozemarijn is vers het lekkerste
 • Een blikje tomatenpuree
 • 250 milliliter runderbouillon (mag van een tablet)
 • 2el bloem
 • 2el worcestersaus
 • Ongeveer een kilo aardappelen
 • Geraspte cheddar en/of geraspte kaas

En dan maken deze lekkere ovenschotel!

 1. Begin bij het begin. Zet een flinke (hapjes)pan op het vuur, wat boter erbij en dan gaat het gehakt erin. Rul dit goed totdat het bruin is.
 2. Snij intussen de ui en knoflook fijn en voeg die na een paar minuten toe. Was de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Voeg die ook toe, net zoals fijngehakte rozemarijn en tijm. Goed aan laten stoven allemaal – ik denk zeker een kwartier.
 3. Daarna gaat de tomatenpuree erbij die je goed meebakt.
 4. Maak de bouillon en zet deze even apart. Voeg de bloem toe aan het gehaktmengsel. Bak deze goed mee, want je wil geen bloemsmaak in het gerecht hebben. Al is de kans dat dit gebeurt natuurlijk erg klein. Je kookt namelijk alles nog goed door.
 5. Voeg als de bloem is aangebakken de rode wijn toe en kook deze even in. Voeg daarna de bouillon toe en roer goed door. Laat het geheel goed pruttelen, totdat het gehaktmengsel en de saus lekker smeuïg is. Voeg daarna de worcestersaus toe en kruidt goed af met peper en zout. Wel even proeven voordat je de kruiden toevoegt! Ook omdat de bouillon al zout is van zichzelf. Als het mengsel klaar is, zet je het vuur uit en zet het even aan de kant.
 6. Dan de puree. Heel simpel. Schil de aardappelen, snij ze klein en kook gaar. Prakken, melk erbij en een klontje roomboter en afkruiden met peper, zout en nootmuskaat. Proeven! Neem dan een handje geraspte kaas en roer dit door de puree.
 7. Neem nu een mooie ovenschaal. Allereerst doe je het gehaktmengsel erin en daar bovenop doe je de aardappelpuree. Versier die mooi met de achterkant van een vork. Zo krijg je een mooie bovenkant. Dan gaat de cheddar en/of geraspte kaas erover en leg je hier en daar nog een klontje roomboter op de bovenkant.
 8. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de ovenschotel in een half uur af! Goed laten afkoelen trouwens, want het is super heet. Je kunt de schaal meer dan een half uur laten afkoelen, en dan is hij nog steeds lekker warm. Heel erg lekker met gesmoorde bospeen of doperwten! Smakelijk eten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *