Filetto alla senape

Filetto alla senape. Ja, zo heet dat bij de Italiaan hier in Echt. Een goede ossenhaas in rijke mosterdsaus. Heerlijk. Ik heb deze ook maar eens gemaakt met een lekker stuk rundvlees. En de mosterdsaus iets opgepept met dragon (heerlijk). Geroosterde aardappelen erbij in balsamico, wat verse kropsla in een simpele dressing en tomaatjes.

Ingrediënten:

 • Een goed stuk ossenhaas per persoon
 • Voor de saus: een pakje room, scheutje cognac, twee eetlepels mosterd, dragon (vers of gedroogd), peper en zout.
 • Vier aardappelen en flink wat balsamico-azijn
 • De gele blaadjes (binnenste) van een verse kropsla
 • Voor de dressing: een scheutje witte wijnazijn, klein snufje suiker, likje mosterd, twee eetlepels olijfolie.

Bereiden is makkelijk, haha:

 1. Allereerst de ossenhaas op kamertemperatuur laten komen. Ik had een flink dik stuk (denk van een centimeter of 6) en dat duurt een tijdje.
 2. Boen de aardappelen schoon, snij ze in parten en besprenkel met echt flink – voor je gevoel téveel – balsamicoazijn. Verwarm de oven op 200 graden en rooster de aardappelen in een schaal in ongeveer drie kwartier.
 3. Dan de saus. Die kun je prima maken als de aardappelen in de oven staan. ALlereerst snipper je een sjalotje super fijn en zet dit aan in een koekenpan op middenhoog vuur in wat boter. Niet bruin laten worden, maar glazig stoven. Daarna schenk je wat cognac erop en die kook je in. Dragon erbij (een theelepel denk ik) en dan de room erbij. Goed laten koken en dan de mosterd erbij! Als de saus te dik is kun je deze met wat water weer wat verdunnen. Afkruiden met peper en zout. Basta.
 4. Het is nu handig de sla al te plukken en de dressing te maken. Hiervoor doe je allereerst de mosterd, suiker en witte wijnazijn bij elkaar en mengt dit goed. Dan de olijfolie erdoor en goed doorroeren. En afkruiden.
 5. Nu is het vlees aan de beurt! Kruidt dit flink met peper en zout en wrijf in met zonnebloemolie. Verhit de grillpan tot standje ‘brandweer’ en grill de steak – afhankelijk van de dikte – mooi. Mijn steak van 6 centimeter heb ik 1,5 minuut per kant gedaan en dat dan twee keer. Dus elke kant twee keer 1,5 minuut. Je kunt nu ook een mooie ruit grillen.
 6. Haal de ossenhaas uit de grillpan, wikkel in aluminiumfolie en drop deze in de oven op 160 graden voor circa 6-7 minuten. Op het moment dat de steak de oven in gaat kun je de aardappelen eruit halen – of je laat ze erin staan. Na de 6-7 minuten haal je de steak eruit en laat deze nog zo’n 10 minuten rusten.
 7. Opmaken! Allereerst flink wat saus, daar bovenop de aardappeltjes en daar bovenop de in tweeen gesneden ossenhaas. Kruidt die goed af met grof zeezout! Dan de met de dressing aangemaakte sla erbij en eventueel nog afwerken met wat fijngesneden tomaatjes. En je kunt overwegen er nog wat balsamicocreme overheen te ‘drizzelen’. Klaar!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *