Kipköfte met honing en pistache, tabouleh met verse kruiden en baba ganoush

Zo, geen idee hoe het kan maar ik maak de laatste tijd vaker wat gerechten met een Arabisch tintje. Dus nu ook weer eentje: kipköfte met zelfgemaakte baba ganoush, een tabouleh van bulgur met verse kruiden en granaatappelpitjes, een pittige ananassalsa en feta.

Hier alles wat je nodig hebt:

 • Voor de baba ganoush: een aubergine, drie teentjes knoflook, 1tl komijnpoeder, een mespunt gerookt paprikapoeder, zout, peper en olijfolie.
 • Voor de kipköfte: 500 gram kippengehakt, twee takjes verse munt, 1tl komijnpoeder, 1tl kurkuma, 1tl kaneel, een klein rood uitje. En honing en een flinke hand pistachenootjes.
 • Voor de tabouleh: 100 gram bulgur, een halve granaatappel, een half rood uitje, verse koriander en munt, peper en zout. En olijfolie.
 • Voor de ananassalsa: een paar plakken verse ananas, een half rood uitje, een rood pepertje, peper, zout en verse koriander.
 • Feta en de andere helft van de granaatappel.
 • En dan voor een lekker fris-pikant sausje een lepel crème fraiche, klein beetje water, een paar druppels zoete chilisaus en een mespuntje harissa.

Maken! Ik heb de recepten voor de baba ganoush en de tabouleh apart gepost. Dus die vind je via de links (klik hiervoor). Overigens zijn ze beide gemakkelijk te maken, al kost het wel wat tijd. De aubergine voor de baba ganoush moet 40 minuten grillen in de oven. De tabouleh is sneller klaar, ik denk een kwartiertje.

 1. Hoe je de baba ganoush maakt lees je hier.
 2. Hoe je de tabouleh maakt lees je hier.
 3. De ananassalsa kun je prima van tevoren maken. Verhit de grillpan tot die rook en snij intussen plakken van de verse ananas. Beetje insmeren met wat zonnebloemolie en dan grill je de ananas in de pan. Grill tot je mooie strepen ziet en haal eruit en laat wat afkoelen. Daarna snij je de ananas heel fijn, net als het rode uitje en de rode peper. Je mengt dit alles bij elkaar en dan voeg je fijngesneden verse koriander toe. Afkruiden met peper en zout en een likje olijfolie. Je kunt de salsa in de koelkast bewaren totdat je deze nodig hebt.
 4. Dan de kipköfte. Neem het kipgehakt en breng het op smaak met het komijnpoeder, de kurkuma, kaneel, rood uitje en de munt. De munt snij je natuurlijk super fijn vooraf. Goed mengen en dan verdeel je het gehakt in acht gelijke porties. Daar draai je een balletje van en dan duw je ze uit met je hand en vingers tot een soort van worstje. Ik heb ooit op televisie gezien dat je er de vingerafdrukken in mag zien. Of dat echt traditioneel is, weet ik niet, maar zo maak ik ze altijd. Verhit een koekenpan, doe er wat zonnebloemolie in en vervolgens bak je ze lekker bruin en krokant. Schenk daarna de olie uit pan en doe er wat honing bij! Je zult zien dat die vloeibaar wordt en een filmlaagje aanbrengt rondom de köfte. Hak daarna wat pistachenootjes fijn en strooi die op het gehakt. Ze blijven plakken aan de honing en zo heb je een super lekker balletje!
 5. Ok. Nu het lekkere sausje. Fris, pikant en zoet. Echt een goede combinatie. Neem een lepel crème fraiche, doe er een klein drupje water bij, dan een beetje zoete chilisaus en een mespuntje pikante harissa. Even mengen en klaar!
 6. Je bent al bijna klaar hoor. Allereerst doe je wat baba ganoush op het bord. Daar leg je de kipköfte bij en een timbaaltje van de tabouleh. Hier en daar wat ananassalsa en dan afmaken met gekruimelde feta, verse koriander, wat granaatappelpitjes, het sausje en de beste olijfolie die je hebt. Super lekker gerechtje!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *