Quiche met venkel, prei en feta

Een hartige quiche zonder ei met een lekkere combinatie van prei en venkel. Je moet oppassen dat je deze niet in 1x naar binnen werkt. Ofja, waarom zou je daarvoor eigenlijk moeten oppassen?

Ingrediënten: een rol vers bladerdeeg (uit de supermarkt), een venkelknol, twee prei, twee teentjes knoflook, een dikke ui, 1tl mosterdzaad, 0,5tl komijn en 0,5tl korianderzaad, een flinke eetlepel crème fraiche, wat feta, pijnboompitten, een beetje Grana Padano (of Parmezaan), peper, zout en een beetje paneermeel.

En dan maak je dit als volgt:

 1. Als eerste de bladerdeeg – even blind bakken. Neem een mooie quichevorm. Knip een cartouche (rondje) bakpapier en zorg dat dit een centimeter oversteekt. Nu pak je het bladerdeeg, legt dat op de cartouche, vorm er op de kop op en dan snij je er een rondje uit met een mes zo’n 2 centimeter langs de vorm. Daarna leg je het bakpapier met de bladerdeeg in de vorm. Weer bakpapier erop en dan baklinzen erin. We gaan even blind afbakken. Verwarm de oven op 220 graden en bak de bodem af in ongeveer 10 minuten.
 2. Ok. Nu de vulling. Was de prei goed en snij deze in ringen. Was de venkel en snij deze fijn. Verhit wat boter in een grote ketel. Snipper de ui en de knoflook en bak die licht aan. Vervolgens gaat de kruiden (komijn, mosterdzaad en korianderzaad) erbij en die bak je ook een paar minuten mee. Daarna gaat de venkel erin – ook die bak je aan – en dan de prei.
 3. Prak wat feta in een apart kommetje door de crème fraiche en kruidt af met peper. De feta is al zout genoeg van zichzelf. Meng dit vervolgens door de prei-venkel. Het wordt een smeuïg geheel.
 4. Het is tijd om de quiche te vullen. Bedek de bodem van de quiche met geraspte Grana Padano. Daar bovenop sprenkel je een laagje paneelmeel. En daar bovenop komt dan het mengsel. Bij mij paste het net! Al had ik wel een ietwat kleine vorm gebruikt. Rooster wat pijnboompitten in een droge koekenpan en top de quiche daarmee af, met op het laatst een laagje geraspte Grana Padano er bovenop.
 5. Nu gaat de quiche voor zo’n 20 á 25 minuten de oven in op 200 graden! In de tussentijd kun je lekker relaxen. Haal de quiche eruit en laat even iets afkoelen. Warm, lauwwarm of koud: een quiche smaakt altijd!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Laurent schreef:

  In een zoektocht naar een venkeltaart kwam ik jouw recept tegen Bart. Lekkere combi met koriander en mosterdzaad!

 2. BartGolsteijn schreef:

  Hoi Laurent, wat leuk om te lezen! Hopelijk heeft de taart gesmaakt en altijd leuk om inspiratie op te doen! Groeten, Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *