Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus met een scheutje madeira

Altijd lekker toch? Zo nu en dan. Gehaktballetjes in tomatensaus. Pas zag ik op tv die Belgische jongens met zijn gehaktballenprogramma. Best leuk. Hij maakte de tomatensaus op basis van een roux. He, dat heb ik nog nooit gedaan! Dus bij deze. Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus op basis van een roux. En het resultaat is lekker. Ik heb er ook een scheutje madeira in gedaan.

Wat heb je nodig? Voor de balleen ongeveer 500-600 gram half-om-half gehakt, een klein sjalotje, theelepel gerookt paprikapoeder (pittig). Voor de tomatensaus: een dikke rode ui, twee teentjes knoflook, een klont roomboter, theelepel tijm, theelepel oregano, anderhalve eetlepel bloem, een blik gepelde tomaten, een klein blikje tomatenpuree, een paar verse tomaten (ik heb één sappige vleestomaat gebruikt), 400ml groentebouillon (van tablet) en een scheutje madeira.

En dan maken die ballen in tomatensaus! Als eerste de ballen. Breng ze op smaak met peper, zout en het gerookt paprikapoeder. Snipper de sjalot superfijn en meng goed erdoor. Dan draai je ballen. Zo groot als je wil. Neem een grote (hapjes)pan, doe wat boter erin en bak de ballen mooi bruin aan! Hup, eruit en even op een bord apart zetten. Het is tijd voor de saus. Doe een goede klont roomboter in de pan, snipper de rode ui en knoflook en smoor die aan in de boter. Als ze glazig zijn, gaat de tijm erbij. Even aanbakken en dan de bloem erbij. Goed roeren met een garde en laat de roux een beetje bakken. Een paar minuten en intussen zo nu en dan roeren. Maak de bouillon van het tablet en voeg een goede scheut toe aan de roux. Het is wel interessant: sommige mensen doen het vocht er direct helemaal bij, sommige eerst een scheut en daarna pas de rest. Ik ben iemand van die laatste groep – zorgt er bij mij in elk geval voor dat ik nooit klontjes heb in de saus. Dus: eerst een scheut bouillon erbij en blijven roeren. Je ziet en voelt als de roux het pakt. Dan gaat de rest van de bouillon erbij. Vuur wat hoger en doorroeren tot een gladde saus. Pak nu het blik gepelde tomaten en pureer dat fijn. Hup: erbij inclusief een goede kneep tomatenpuree. Ik denk zo’n klein blikje. Goed doorroeren en even laten pruttelen. Was nu de tomaat en snij die in blokjes. Ook die gaat erbij. Tijd om de ballen te water te laten. Voeg ze toe in de saus en pruttel alles nog even door voor een kwartiertje op laag vuur. Tenslotte voeg je de theelepel oregano erbij plus een goede scheut madeira (hoeft niet, mag wel). Proef en kruidt af met peper en zout. Smakelos etos!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *