Gemarineerde zalm met couscous, sinaasappeldressing en erwtjes

Smaken combineren, dat is leuk om te doen. Gisteravond had ik een stukje zalm uit de diepvries gehaald en ik had nog twee sinaasappels liggen. Nu lag het voor de hand om een venkelknol te kopen en daar een lekkere salade van te maken. Maar dat heb ik eens niet gedaan. Nee, ik heb gekeken welke smaken goed combineren met sinaasappel en er een eigen draai aan gegeven. Het resultaat was erg lekker en ik heb het frisse gerechtje dan ook met veel plezier gegeten!

Wat heb je nodig:

  • Een stukje zalm (met huid mag), wat olijfolie en harissa om te marineren.
  • Couscous, korianderzaad, een fijngesnipperd rood uitje, een kwart geraspt rood pepertje, sinaasappelpartjes (vers) en dopwertjes.
  • Voor de dressing: het sap van de sinaasappel, een likje honing, een klein puntje harissa, olijfolie, een scheutje witte wijnazijn, verse tijm, zout en peper.
  • En tenslotte wat pistachenootjes en gesneden basilicum.

Dan maken. Allereerst de zalm. Doe twee eetlepels olijfolie (geen extra vierge, want je gaat bakken) met een kneepje harissapasta in een plastic zak en voeg de zalm toe. Meng de marinade en de zalm en leg 20 minuten in de ijskast. Ondertussen kun je de pistachenootjes alvast roosteren in een droge koekenpan. Veeg de pan schoon als je klaar bent, bodempje water erin en kook de erwtjes af. Intussen maak je de couscous. Doe die in een schaal, een takje tijm erbij en 2tl korianderzaad en zet onder met kokend water. Dek af met een bord en zet een 10 minuten aan de kant. Nu de couscous gaart kun je de garnituur snijden. Allereerst haal je wat zest van de sinaasappel af en snijdt die fijn. Leg even apart. Schil de sinaasappel en snij de partjes eruit. Vang het sap op en knijp vervolgens het laatste sap eruit. Dit gebruik je voor de dressing. Voeg bij het sap een goede scheut olijfolie, een klein scheutje witte wijnazijn, kneepje honing en een heel klein puntje harissapasta. Roer goed door en voeg nog verse tijm toe. Kruidt af met peper en zout. De dressing is klaar – die kun je apart zetten. De couscous is intussen gaar geworden. Haal het bord er vanaf en maak de couscous los met een vork. Snipper een rood uitje ragfijn en voeg dit toe, net als de sinaasappelpartjes en de erwtjes. Nu bak je de zalmmoot in een koekenpan. Ik bak deze altijd het langste op de huidkant. Als die lekker knapperig is, even aan alle kanten omdraaien en klaar. Meng de dressing door de couscous, snij wat basilicum en voeg die ook toe. Finito! Garneer het gerecht af met de pistachenootjes. Verrassend en lekker fris.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *