Kokos-parelcouscous met gegrilde mango, witte asperges en makreel

Hatsiedeflatsie. Ik had nog driekwart mango liggen. En ja wat maak ik dan? Juist: iets lekkers. Echt lekkere combinatie met deze witte asperges, parelcouscous die een intense kokossmaak heeft (je blijft maar eten) en dan de vettige gerookte makreel. Ik ben best trots op dit gerechtje en vooral omdat ik het zelf heb bedacht. Nou… aan de slag dan maar!

Ingrediënten – voor 2 personen:

 • 100 gram parelcouscous, een pakje kokosmelk (200ml) en wat limoensap
 • Verse witte asperges – zoveel als je wil
 • Een rijpe mango (of driekwart), rood pepertje, half rood uitje, verse koriander, olijfolie en wat limoensap
 • Een pak gerookte makreel
 • Tuinkers en olijfolie

Maken die hap!

 1. Ik ben gestart met allereerst de mango te grillen. De salsa mag namelijk lauwwarm of koud zijn. Dus: schil de mango en snij er dikke plakken vruchtvlees vanaf. Alle restjes en/of kleine stukjes zijn voor de kok, want die krijg je niet gegrild. Maak je grillpan loeiheet en grill daarna de mangoplakken totdat ze mooie grillstrepen hebben. Ik heb geen olie gebruikt. Ze laten vanzelf los in de pan.
 2. Leg ze apart, hou één plak over en snij de andere plakken heel fijn! Snipper een half rood uitje super fijn en doe hetzelfde met een half rood pepertje. Dit wordt wel een pittige salsa hoor! Snipper ook wat verse koriander en meng het door elkaar. Afmaken met wat peper, zout, drupje limoensap en een scheutje olijfolie.
 3. Yes – nu is het tijd voor de parelcouscous. Heel simpel: zet een pannetje op met daarin de parelcouscous en de kokosmelk. Het is belangrijk dat de couscous goed onder staat dus voeg er eventueel nog wat water aan toe. Ik heb er ook een kwart schil van een verse limoen bij gedaan. En vervolgens kook je de couscous gaar. Zo simpel is het. Let wel even op, want ‘op het einde’ gaat het snel met de kokosmelk. Dit kookt anders in dan water of bouillon. Laat maar even rusten.
 4. Dan de asperges! Deze grill je ‘gewoon’ rauw. Ik heb dit nog niet eerder gedaan, maar is echt een aanrader. Schil de asperges, maak de grillpan heet en dan gewoon grillen. Ze mogen best een kleurtje hebben! Leg ze in aluminiumfolie als ze klaar zijn en druppel er voordat je het pakketje dichtmaakt even wat olijfolie op. Die folie is trouwens puur en alleen om ze lekker lauwwarm te houden.
 5. Intussen dat de asperges grillen, maak je de makreel schoon. Makreel heeft altijd veel graten, dus doe dit secuur! Probeer grote hompen makreel over te houden en niet van zo’n kleine frutsels-frutsels. Leg even apart.
 6. Giet nu de parelcouscous af en vang iets van het kookvocht op. Je gebruikt dit vocht als de parelcouscous nog wat smeuïgheid nodig heeft.
 7. En dan is het alweer tijd om het bord op te maken! Als eerst de parelcouscous met daar bovenop de gegrilde asperges en plak gegrilde mango. Dan hier en daar wat van de lekker pittige mangosalso tussen en afmaken met de stukken makreel. Garneer af met verse tuinkers, nog wat dun gesneden rode peper en lekkere olijfolie. Geniet er maar lekker van – het gaat je bevallen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *