Zachte saffraanrisotto met knapperige groenten

Afgelopen weekend had ik bruiloft. Het was een erg gezellig feestje, maar daarover niks hier. Op het terras van een mooi hotel in Zeist was het vooraf goed toeven. Daar heb ik een heel lekkere, vegetarische risotto gegeten. En het mooie aan die risotto was dat hij zo luchtig was. Normaal is risotto altijd aardig machtig, maar deze dus niet. Mmmm. Toen ik thuis kwam, heb ik het restaurant gemaild en naar het recept gevraagd. Ik kreeg zowaar ook nog een leuk berichtje terug van de chef-kok. De truc is om er voor het serveren halfgeklopte, ongesuikerde room aan toe te voegen. Dus ik heb het gerechtje nagemaakt.

Wat heb je nodig:

 • 200 gram goede risotto, een liter kippenbouillon, een buisje saffraan, een dikke ui, een glas witte wijn, 50ml slagroom en handje Parmezaan.
 • Een flespompoen – ofja eigenlijk maar een kwart
 • Een handje groene asperges, 2 tomaatjes, een kwart wortel, 5 radijsjes, 3 artisjokken (uit blik), sugarsnaps, handje tuinbonen en erwtjes (uit de diepvries)

Het bereiden kost wat werk, maar dat komt vooral omdat de oventijd en uiteindelijk het maken van de risotto gewoon tijd kost. Effectief ben je denk ik een uurtje bezig.

 1. Als eerste was je de flespompoen en gaart die daarna in een uur op 200 graden in de oven. Laat die daarna afkoelen, haal de schil er vanaf en pureer de pompoen in een blender. Breng eventueel op smaak, maar kijk of dit nodig is, want de pompoen zelf heeft al zoveel smaak. Zet de pompoenpuree apart.
 2. Snij de groentes, zodat je alles klaar hebt staan. De groene asperges halveer je. De tomaatjes snij je doormidden. De wortel schil je en snij je in lamellen en de artisjokharten doormidden. De rest van de groentes was je goed.
 3. De radijsjes heb ik gehalveerd en in wat boter een kwartiertje laten smoren. Dit had ik nog nooit eerder gedaan, maar moet je zeker eens proberen. Leg ze daarna bij de andere groentes.
 4. Maak de kippenbouillon. Zelf getrokken, uit een pot of van tablet. Zet aan de kant ‘klaar voor gebruik’ met een soeplepel erbij.
 5. En dan de risotto. Snipper een grote ui ragfijn en zet die aan in een ketel. Voeg daarna de rijst toe en bak even goed mee. Voeg ook de saffraan toe. Dan voeg je de witte wijn toe en laat deze inkoken. En dan, telkens opnieuw, bouillon toevoegen. Ik denk dat ik wel drie kwartier heb staan scheppen. Maar dat is niet erg. De rijstkorrels moeten de bouillon goed opnemen, zodat je een fluweelzachte risotto krijgt. Op de 200 gram risotto heb ik bijna een liter bouillon gebruikt. Als je risotto gaar en ‘verzadigd’ is voeg je een handje Parmezaanse kaas toe. Proef even of je de risotto nog verder moet afkruiden. De kaas is al zout van zichzelf, dus let daarmee op.
 6. Sla de slagroom vervolgens half dik en bewaar deze even in de koelkast.
 7. En nu de groentes. Voeg alles in een koekenpan bij elkaar en bak even aan. Het lekkerste is als alle groentes nog lekker knapperig zijn! Ik heb ze in een paar minuten aangebakken.
 8. Tenslotte spatel je de room door de risotto. Goed mengen. En gebruik zoveel room als je wil.
 9. En nu kun je het bord opmaken! Eerst de risotto, daartussen wat van die lekkere pompoenpuree en dan de groentes erbij. Een vrolijk, lekker gerecht wat je zeker eens moet proberen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *