Baba ganoush
Baba ganoush! Spreek dit maar eens 10x snel achter elkaar uit. Grappig toch? Ik heb ooit deze heerlijk dip – of wat het is – in Marokko gegeten. En weet nog dat die verrukkelijk was. Gemaakt van aubergine. Op dat moment leerde ik ook koriander eten op de één of andere manier. Een jaar terug heb ik eens baba ganoush uit een pakje van de supermarkt gekocht. En die vond ik echt gewoon niet lekker. Dus na een lepel te hebben geprobeerd snel weggegooid. Zonde, maar ja. Dus nu heb ik hem eens zelf gemaakt. En ik moet zetten: lekker!! Traditioneel wordt de aubergine boven houtskool gerookt, maar dit heb ik niet gedaan. Easy peasy in de oven.
Wat heb je nodig? Voor ongeveer 2 personen. Een aubergine, drie teentjes knoflook, korianderpoeder, een mespuntje gerookt paprikapoeder, een mespuntje komijnpoeder, sap van een halve citroen, flink wat verse koriander, 1 tl tahin (sesampasta), peper, zout en goede olijfolie.
Bereiding. Het langste duurt het garen van de aubergine en knoflook. Maar eigenlijk is dat ook niet veel werk. Verwarm de oven op 200 graden. Snij de aubergine in tweeën en snij het vruchtvlees in met een mes – in de lengte en breedte. Kruidt met peper, zout en korianderpoeder en doe er wat olijfolie op. En dan inpakken in aluminiumfolie. Neem drie teentjes knoflook, snij het kopje eraf en pak deze ook in in aluminiumfolie. Hoppa, alles de oven in voor 40 minuten. Daarna eruit halen en even laten afkoelen. Nu neem je de keukenmachine, blender of wat dan ook om dingen fijn te malen. Schraap het vruchtvlees uit de aubergine in de kom en druk de teentjes knoflook uit. Voeg het gerook paprikapoeder en het komijnpoeder toe, samen met de tahin, sap van de citroen, olijfolie en verse koriander. En dan mixen maar! Laat maar eventjes draaien hoor, totdat je een smeuïge dip hebt. Doe schep je daarna in een mooi bakje, nog wat olijfolie erover en eventueel wat paprikapoeder! Heel erg lekker. Als dip voor brood, op een bagel met avocado en zo’n dingen of bij het recept met kipkofte wat ik gemaakt heb.