Bulgur met komijn en korianderzaad, limoendressing, mango, pittige garnalen en feta

Jow, dit is lekker en snel. En een smakencombinatie van alles. De zachte bulgur, friszure limoendressing, pittige garnalen, zoete mango en zoute feta en pistachenootjes. Een goed stel en een gerechtje dat je zeker eens moet proberen. Ik vraag me af of dit nu een ‘maaltijdsalade’ is – ik denk van niet. Maar het zou kunnen.

Ingrediënten – voor 2 personen: een kopje bulgur, 2el crème fraiche, een limoen, een rijpe mango, garnalen (zoveel als je wil, niet te zuinig zijn he), een stukje feta, een kleine rode ui, een handje pistachenootjes, korianderzaad, komijnzaad, een paar zoete tomaatjes, verse koriander en tuinkers (optioneel, maar ik heb deze groeien in m’n kweekbak).

Maken is zo snel. En ook de wat minder geoefende kok kan dit echt goed maken. Het beste is om eerst de garnalen schoon te maken, over de rug in te snijden (je haalt dan direct het darmkanaal eruit en ze krullen dan mooi op als je ze bakt) en te kruiden per flink wat chilipeper en een paar druppels zonnebloemolie. Zet maar even aan de kant. Dan de bulgur. Neem een kopje bulgur en doe dit in een kom. Doe er een theelepel komijnzaad en theelepel korianderzaad bij. Dan kook je water en daarna doe je dit bij de bulgur tot deze goed onder staat. Ik zet er vervolgens altijd een bord op. Nu de bulgur aan het garen is, kun je de garnituren al gaan snijden. Snij de rode ui in super dunne, halve maantjes. Was de tomaten en snij ze in partjes. Schil de mango en snij deze in mooie stukjes (ik denk overigens dat een hele mango net teveel is). Pel de pistachenootjes en rooster deze in een droge koekenpan. Maak ook de dressing door de limoen te raspen (wel goed wassen), de crème fraiche los te kloppen, de schil erbij te doen en vervolgens ook het sap van een halve á een hele limoen (even proeven). Na 10 minuten is de bulgur wel klaar. Giet deze af in een kleine zeef en druk er goed op met een lepel. Je wil geen natte bulgur. En nu is het tijd om de garnalen te bakken! Ze een pan op het vuur en bak de garnalen in 1 á 2 minuten om en om. Hoppa, je kunt gaan opmaken. Als eerst de bulgur en daar bovenop de mango, rode ui garnalen. Dan de tomaatjes, garnalen, feta en pistachenootjes. Dan komt de dressing er overheen, de verse koriander en wat tuinkers. Wat trouwens ook nog grappig is, is om wat rode peper er overheen te raspen. Ik heb die altijd in de vriezer liggen en hiermee kun je een gerecht mooi afmaken. Eventueel nog wat olijfolie erover en helemaal klaar voor vertrek!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *