Preitaart met tijm, rozemarijn, geitenkaas en pijnboompitten (zonder ei)

Yes, ik eet geen eieren. Ik lust ze wel, maar kan ze niet verdragen. Dus daarom altijd op zoek naar recepten zonder ei – en dat is uiteindelijk best gemakkelijk. Deze keer maar weer eens een hartige quiche gemaakt met prei. Die smaakt altijd! Deze keer niet helemaal traditioneel, maar een beetje traditioneel met een accent. Met creme fraiche, een likje mosterd, tijm, rozemarijn, geitenkaas, honing en geroosterde pijnboompitten. Alles bij elkaar in een mooi jasje van hartig taartdeeg. Dat heb ik trouwens tegenwoordig niet meer in de diepvries, want ik koop van die kant en klare rollen uit het versschap. Goedkoop en erg lekker. En makkelijk, want je hoeft niet te puzzelen hoe je die kleine vierkantjes aan elkaar maakt!

Ingrediënten – voor één taart (en dat is best genoeg):

 • Een rol hartige-taarten-deeg uit het koelvak.
 • Drie prei of drie preien of hoe zeg je dat.
 • Een rode ui en twee teentjes knoflook.
 • Rozemarijn en tijm – vers of gedroogd, maakt niet.
 • Een rolletje geitenkaas – witte, zachte geitenkaas.
 • Een beetje honing.
 • Een handje pijnboompitten. Walnoten zijn zeker ook lekker, pistachenootjes ook, cashewnoten ook.
 • Een klein lepeltje mosterd.
 • Net iets minder dan een half potje crème fraîche.

Bereidos dat dingos!

 1. Een quiche bak ik altijd eerst 10 minuten blind af, zodat het deeg al wat gebakken is. Nee, je maakt dit gerecht niet met je ogen dicht, maar je bakt het deeg eerst zonder vulling voor in de oven. Neem een ovenschaal, daarin bakpapier, daar dan het taartdeeg over, dan weer bakpapier en dan baklinzen (of wat je hebt). Die gaat voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
 2. Snipper daarna de ui en knoflook en bak die aan in een grote ketel in wat boter. Tijm en rozemarijn erbij en even goed aanfruiten.
 3. Maak de prei schoon en snij die in stukken of rondjes. Vierkantjes is wat lastiger en ook niet nodig…
 4. Dan voeg je de prei toe en bakt deze goed mee. Goed laten smoren! Voeg na een tien minuten de crème fraîche toe en het likje mosterd. Goed doorroeren en op smaak brengen met peper en zout.
 5. Rooster de pijnboompitten op een hoog vuur in een droge koekenpan. Goed blijven opletten, want anders zijn ze zwart. En dat is niet lekker.
 6. Als het taartdeeg is voorgebakken haal je dit uit de oven en dan haal je de baklinzen er vanaf. Zet maar even aan de kant. Brokkel nu drie geitenkaasrondjes door de prei en doe de vulling in de quiche. Verdeel de overgebleven (in mijn geval drie) rondjes geitenkaas over de quiche en besprenkel de quiche daarna met honing. Verdeel ook de pijnboompitten erover en dan nog afmaken met wat lekkere, zwarte peper.
 7. Nu gaat de quiche nog eens voor een half uurtje de oven in op 200 graden. Klaar en eten maar! Of laten afkoelen en daarna lauwwarm of koud eten! Allemaal lekker! En trouwens ook lekker met nog wat balsamicocreme erbij. Goede en bekende combinaties allemaal!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *