Risotto met rode biet

Gisteren een tip van Ruud gekregen op weg – of was het de terugweg – naar een potje voetbal in Duitsland. Een lekkere risotto met bietjes en geitenkaas. Die laatste kun je overigens ook prima vervangen door feta! Lekker hoor. Luchtig gemaakt met een andere tip van een kok van een restaurant in Zeist: een klein beetje half opgeklopte room erdoor. Super lekker, niet zwaar en goeie smaakcombinatie. Afgemaakt met een beetje van mezelf, namelijk lekkere balsamico, tuinkers en radijskers (‘daikon’ – nog staan van de kerst).

Nou, wat heb je nodig (2 personen)? Ongeveer 100 gram risottorijst (ik heb Arborio gebruikt), ongeveer een halve liter groentebouillon (van tablet is prima), een grote ui of sjalot, 2 teentjes knoflook, rozemarijn, tijm, 3 rode bietjes, een klein scheutje rode wijn, een scheutje slagroom, een rolletje geitenkaas (of feta, maar dan geen rolletje), pijnboompitten, tuinkers – radijskers – rucola – of wat je lekker vindt, nootmuskaat, peper, zout, balsamicoazijn en olijfolie.

Maken dat ding! Als eerste snipper je de ui en knoflook en die fruit je aan in wat olijfolie. Glazig laten worden en dan de risottorijst erbij en goed aanbakken. Na een paar minuten voeg je de rozemarijn en tijm erbij en die smoor je ook even mee. Dan een kleine scheut rode wijn erbij en laten inkoken. Intussen maak je de groentebouillon en die voeg je daarna beetje bij beetje toe. Zet de risotto onder met bouillon, laat inkoken en herhaal het grapje een paar keer. Proef na een keer of 3 á 4 keer of de rijst al gaar is. Zo niet, weer bijvullen. Snij vervolgens de rode bietjes in kleine blokjes. Je kunt eventueel ook verse rode bietjes eerst afkoken, schillen en dan snijden. Ik heb voorgekookte bietjes gebruikt – ook prima en lekker! Als de rijst gaar is voeg je bietjes toe en warmt deze op. Dan klop je de slagroom lobbig en voeg je ook toe. Goed doorroeren – van deze halfgeklopte room wordt de risotto super luchtig! Dan afkruiden met versgemalen peper en wat nootmuskaat. Nu voeg je drie schijfjes geitenkaas toe en roert deze door. Ze smelten. Rooster daarna de pijnboompitten in de droge koekenpan. Klaar om te gaan eten! Eerst een laagje risotto, daar bovenop nog wat gebrokkelde geitenkaas, dan de tuinkers en radijskers, afmaken met balsamicoazijn en goede olijfolie en tenslotte nog wat zwarte peper en de geroosterde pijnboompitten. Een erg lekker gerecht. Thanks Ruud. Is weer eens wat anders dan Duitse friet met 10 kilo zout!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *