Gegrilde ossenhaas met witte asperges, zelfgemaakte pomme duchesse en heerlijke Blackwellsaus

Tegenwoordig doe ik best veel met en op instragram. Het is mijn persoonlijke fotoboek zal ik maar zeggen. Met van allerhande foto’s van vakanties, vogels, wat natuur, tekeningen en natuurlijk ook gerechten die ik maak. Vorige week zondag had ik een lekkere ossenhaas in de koelkast liggen en wat witte asperges. Ik was nog op zoek naar een nieuwe saus – eentje die ik nog niet eerder heb gemaakt of geproefd. En opeens kwam ik op insta een gast tegen met super lekkere gerechten. En die had een zogenaamde ‘blackwellsaus’. Nooit van gehoord maar zag er fris-geel uit! Eens gegoogeld en nu is dit een saus op basis van piccalilly. Traditioneel die van het merk Crosse & Blackwell – pickles uit een potje. ‘He, dat lijkt me wel wat’, dacht ik. En met super weinig ingrediënten: een paar lepels piccalilly, wat runderbouillon (van tablet, prima te doen) en (kook)room. Hoe makkelijk kan het zijn. Nou, ik zal je zeggen: het was echt de lekkerste saus van de afgelopen maanden. Allemaal eens maken! En super lekker te combineren met deze goede steak – ook al wordt de saus standaard geserveerd bij karbonades.

Ingredienten – voor 2 personen:

 • Voor de saus: 3 eetlepels, piccalilly (ik had gewoon die van Kühne), 100 ml kookroom, wat roomboter en ongeveer 75-100 milliliter water.
 • Een lekker stukje vlees: steak bavette, ribeye, entrecote of ossenhaas. Wat je hebt en lekker vindt.
 • Verse, witte asperges. Zoveel als je wil en op kunt haha.
 • Voor de zelfgemaakte pomme duchesse: een paar aardappelen, heel klein beetje melk en een klontje roomboter.

Maken!

 1. Als eerste: het is tijd de steak uit de koeling te halen.
 2. Ik heb als eerste de pomme duchesse gemaakt. Nog nooit eerder gemaakt en ook zonder recept. Ik dacht bij mezelf: het zal toch moeten lukken als je een lekkere aardappelpuree maakt, die in toefjes opspuit en dan afbakt in de oven. Dus: schil de aardappels en kook ze gaar. Stamp ze fijn en voeg er een klein beetje melk en een klontje roomboter aan toe. Goed kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
 3. Neem nu een ovenschaal en leg er een bakpapiertje op. Neem een spuitzak en doe hierin de aardappelpuree. Kies een ‘groot’ mondje en spuit de toefjes zo groot als je wil op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de toefjes af in ongeveer een half uur.
 4. Nu de asperges. Schillen die dingen – en doe het goed! De verse asperges hebben ongeveer 10 minuten kooktijd. Zet nog maar even niet op: eerste de saus maken.
 5. De saus inderdaad! Die is gemakkelijk. Echt heel gemakkelijk. Neem een pannetje en doe hierin een klontje roomboter en het water. Ja bij elkaar. Ik vond het ook vreemd. Doe dan 1/5 bouillonblokje erbij en maak het geheel warm. Doe vervolgens de kookroom en de piccalilly erbij, roer door en kook dit geheel in. Totdat de saus lekker dik is geworden, maar toch smeuïg.
 6. Zo. De saus is klaar, de asperges klaar om afgekookt te worden en de pomme duchesse staan te bakken in de oven. De perfecte timing is dat die nog ongeveer 15-20 minuten in de oven moeten staan, totdat ze klaar zijn. Nu is het tijd om een pan met water aan de kook te brengen en daarin de asperges af te koken.
 7. Na 5 minuten koken is het tijd voor het vlees. Dat moet namelijk nog rusten. Dep het goed door en kruidt flink met peper en zout. Bestrijk het met zonnebloemolie en maak de grill gloeiend heet. Een normale steak (circa 1 centimeter) grill ik altijd 1 minuut 15 seconden per kant. De ossenhaas die ik had was veel dikker – ik denk wel 2 tot 2,5 centimeter. Die heb ik om en om anderhalve minuut per kant gegrild. En dan dus zodat elke kant 2x aan de beurt komt, dan heb je een mooi ruitjespatroon.
 8. Haal de steak uit de pan en wikkel deze in aluminiumfolie. Laat zo’n 10 minuten rusten. Zorg intussen dat de saus nog warm is of warm hem eventueel even op. Giet de asperges af als ze gaar zijn en dan is het tijd om het bord op te maken!
 9. Haal het vlees uit de folie en doe het vleessap bij de saus. Dat is lekker. Ik trancheer steak altijd mooi. Dus: asperges onderop, dan de getrancheerde ossenhaas, daar bovenop de saus en dan hier en daar wat pomme duchesse erbij. Strooi nog wat grof zeezout op de steak! En eventueel afmaken met wat tuinkers, maar dat hoeft niet.

Smakelijk en ik ben benieuwd wat je van deze saus vindt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *