Marokkaanse kipköfte in tomatensaus met ras-el-hanout en abrikozen

Klinkt best goed dit recept he! Het is ook lekker! En weer eens een andere smaak op je bord. Het beste maak je dit met lamsgehakt, maar dat had ik niet. Is ook niet erg gemakkelijk te krijgen vind ik. Dat krijg je dan als je in een ‘dorp’ woont. Naja, anyway. Maken dit ding!

Ingrediënten (voor een pan vol – ik denk 3-4 personen):

 • 500 gram kippengehakt
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • een blik gepelde tomaten
 • een flinke hand gedroogde abrikozen
 • een handvol verse, zoete tomaten
 • een halve rode peper
 • 1tl gemalen komijn
 • 1tl gemberpoeder
 • 0,5tl kurkuma
 • een buisje saffraan
 • 2tl ras-el-hanout
 • Verse koriander!

En dan ga je het maken!

 1. Als eerste meng meng je het komijnpoeder, gemberpoeder en kurkuma door het gehakt. Dan maak je er mooie ballen van, zo groot als je wil. Die van mij waren pingpongballenformaat. Al pingpong ik nooit.
 2. Daarna pel je de ui en knoflook, snijdt de ui in halve manen, snipper de knoflook en snij de rode peper fijn.
 3. Zet een grote pan op het vuur, wat olijfolie erin en daarin gaan de uien, rode peper en de knoflook. Laat even goed aanbakken, maar niet karameliseren. Voeg na een paar minuten de ras-el-hanout toe en bak even goed mee.
 4. Nu gaan de ballen erbij! Kleur ze rondom goed aan en voeg daarna de abrikozen toe (deze kun je eventueel doormidden snijden). Bak het geheel een vijf minuten en snij intussen de verse tomaten klein. Voeg die vervolgens toe samen met de tomaten uit blik. En tenslotte voeg je het buisje saffraan toe. Zonder buisje uiteraard…
 5. Je bent al bijna klaar joh. Deze hele stoof laat je gewoon lang staan. Een uur ofzo op laag vuur. Of twee uur, kan ook. Ik heb hem denk ik drie uur laten staan. Want intussen was ik aan het werk. En dan tenslotte afkruiden met peper en zout! Klaar!

Dus erg lekker met een frisse salade van rauwe courgette die je met een dunschiller in lange repen snijdt. Maak een dressing met 3/4 goede olijfolie, 1/4 rode wijn azijn, een klein beetje honing, sap van een halve limoen. En lekker met een simpele couscoussalade die je tijdens het wellen op smaak brengt met kruiden, zoals komijn, kurkuma, kaneel enzo. Smakelijk!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *